Vreau să cred

de Jimmy Hinton

Jimmy Hinton

Jimmy Hinton

„Vreau să cred.” Este o afirmație pe care încep să o aud în mod repetat când vorbesc în biserici care fie sunt impactate de acuzații de abuz, fie au delincvenți sexuali condamnați în băncile lor. „Vreau să cred că este plin de remușcări.” „Vreau să cred că totul este o neînțelegere.” „Vreau să cred că nu va mai abuza niciodată un copil.”

Acum că deja m-am obișnuit, pot să garantez că voi auzi asta. De fiecare dată. Din nefericire, faptul că „vrem să credem” că abuzatorii nu mai sunt capabili de abuz nu ține cont de adevăr și de logică. Nu putem vedea ceea ce refuzăm să vedem. Deoarece vrem să credem că abuzatorii „au alunecat” doar, nu-i vedem așa cum sunt – niște manipulatori înșelători, care mint permanent pe toată lumea pentru a fura inocența copiilor.

Andrew Demeri, abuzator sexual de copii

Andrew Demeri, abuzator sexual de copii

Ca să nu fim ispitiți să devenim compătimitori față de abuzator, aici nu vorbim despre împlinirea în dragoste a unei fantezii reciproce. Îngăduiți-mi să fiu clar: abuzatorii obțin plăcere din dominarea și vătămarea copiilor. Am citit un articol[1] ieri despre un angajat pe ambulanță pe nume Andrew Demeri, care în ultimii patru ani a agresat sexual o fată de șapte ani și un băiat de opt ani. Următorul rând mi-a sărit în ochi: „Într-o ocazie, abuzul a făcut-o pe fată să vomite, ea spunând poliției că el era cel mai rău coșmar al ei.” Când un abuzator face o copilă de șapte ani să vomite și continuă să o violeze, nu a „căzut” doar „în păcat”. Ci este rău, pervers și falit din punct de vedere moral. Asemenea relatări constituie o rutină pentru noi, dar o rutină au devenit și relatările despre biserici care acceptă astfel de monștri pentru că „vor să creadă că abuzul nu a fost chiar atât de rău”.

Iată ironia: abuzatorii știu ce dorim să credem despre ei și profită. Luați în considerare următoarele citate dintr-o serie de interviuri pe care Dr. Anna Salter le-a făcut cu diferiți deținuți condamnați pentru delicte sexuale împotriva copiilor.

„Îi consider pe oamenii care merg la biserică niște creduli, fiindcă au o încredere care provine din faptul că sunt creștini… Se pare că vor să creadă în binele care există în toți oamenii… De aceea a fost ușor pentru mine să-i conving… De aceea îi poți convinge, cu sau fără cuvinte convingătoare.” – Diacon/Slujitor creștin cu 53 de victime

„Cred că oamenii sunt foarte ușor de prostit.” „De ce crezi că sunt atât de ușor de prostit?” „Fiindcă vor să creadă în ceva. Vor să spere și vor să creadă. Există ceva înăuntrul lor care îi face să vrea să creadă ce este mai bine în lucruri și ce este mai bun în alții, pentru că alternativa nu este prea plăcută…” „Ai găsit că oamenii erau ușor sau greu de prostit?” „Depinde dacă le pasă sau nu. În general o să creadă ce vor să creadă și în esență la asta se reduce totul… Dacă poți să privești în ochi pe cineva și să minți, va spune: «Nici măcar n-a clipit, nici nu și-a ferit privirea. E destul de sincer în privința asta.» Cu cât poți face victima să manifeste mai multă nervozitate, cu atât va părea că ea este cea care minte.  O singură privire aruncată copilului este traumatizantă.” – Un prădădor sexual violent, încarcerat de două ori pentru delicte sexuale împotriva unor copii foarte mici

Dar în timp ce tastez aceste cuvinte, creștini care cunosc personal un abuzator în biserica lor se gândesc: „Da, dar vreau să cred că cel pe care îl cunosc s-a pocăit cu adevărat. La urma urmei, este atât de drăguț!” Nu este un lucru asupra căruia ne putem permite să ne înșelăm. Realitatea este că abuzatorii care insistă să se afle în apropierea copiilor nu s-au pocăit, indiferent cât de drăguți sunt. Iar copiii abuzați au nevoie să îi protejăm.

Vom oferi o serie de webinare gratuite care vor aborda câteva dintre aceste subiecte atât de importante. Nu presupuneți, pur și simplu, că abuzatorii sunt inofensivi. Aflați cum îi puteți echipa pe lideri pentru a-și păzi bisericile mai bine. Aflați ce anume să căutați la abuzatori. Aflați cum să slujiți mai bine supraviețuitorilor abuzului.

1 Petru 5:8-9: „Fiţi treji şi vegheaţi! Pentru că potrivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care răcneşte şi caută pe cine să înghită. Împotriviţi-vă lui tari în credinţă, ştiind că şi fraţii voştri în lume trec prin aceleaşi suferinţe ca voi.”

Notă

[1] EMT charged by Allegheny County police with sex offenses against children, www.wpxi.com/news/emt-charged-by-allegheny-county-police-with-sex-offenses-against-children/448371983.

[Jimmy Hinton, I Want to Believe. Copyright © 2016 Jimmy Hinton. Tradus și publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *