Venind acasă de la închisoare

de Bob Van Domelen

Bob Van Domelen (stânga)

Bob Van Domelen (stânga)

„Încă șase luni și am ieșit de aici”, au fost cuvintele unui bărbat în scrisoarea sa către mine. El a continuat cu o mulțime de întrebări despre locuință, posibilități de angajare, biserică și despre posibilul răspuns al vecinilor la întoarcerea lui. Cei mai mulți deținuți nu pun acest gen de întrebări, dar delincvenții sexuali o fac. Și, fiind încrezător, cred că s-a așteptat că voi avea răspunsuri pentru el.

Nimeni nu poate prezice cu acuratețe fiecare potențială problemă și, desigur, niciun om nu poate oferi toate răspunsurile corecte. Dar există întotdeauna un anumit adevăr atunci când oricare dintre noi, cei de afară, încercăm să răspundem cu sinceritate unui asemenea gen de scrisoare.

Mi-ar plăcea să-ți fac cunoscute răspunsurile mele la câteva dintre aceste probleme. Dacă ai o dată de eliberare sigură, poate că ceva din ceea ce îți voi împărtăși ți se va părea corect. Poate că știi pe cineva care ar avea nevoie de articolul de față, deci dă-i-l.

Când mi se adresează întrebări despre eliberare, presupun că cel care îmi scrie va fi eliberat la o dată sigură și că nu vor exista complicații precum obligația de a urma un tratament psihiatric.

Pregătirile

Am fost incredibil de binecuvântat fiindcă soția mea a decis să rămână cu mine și să lucrăm împreună la problemele care, suspectam amândoi, aveau să iasă la suprafață. Sub supraveghere strictă, mi s-a permis să mă întorc acasă. Pe vremea aceea, cel mai mare copil al nostru era la colegiu, iar cei doi mai mici erau la liceu. Dacă aș fi eliberat astăzi, nu aș putea spune dacă mi s-ar permite măcar să vin acasă. Dar în 1988 mi s-a permis.

Unii deținuți sunt de părere că problemele cu locuința, serviciul, biserica și orice altceva considerat important trebuie rezolvate înainte de a ieși din închisoare. Nu sunt sigur cum ar putea face cineva așa ceva. Pregătirile sunt importante, dar flexibilitatea cu privire la rezultatul pregătirilor este la fel de importantă.

O comunitate a credinței

În timpul petrecut în închisoare am considerat capela și programele oferite acolo ca decisive pentru restaurarea mea personală. Înainte chiar de a mă întâlni cu Comisia pentru eliberare condiționată, am scris o scrisoare bisericii pe care am frecventat-o, făcându-i cunoscut pastorului că era posibil să fiu eliberat. I-am împărtășit importanța credinței în viața mea zilnică, recunoscând, de asemenea, că familia bisericii mele s-ar putea să nu mă mai vrea ca membru. L-am întrebat pe pastor despre sentimentele lui față de întoarcerea mea, ca și cu privire la orice restricții pe care le-ar considera importante pentru mine.

Răspunsul lui nu a venit imediat și m-am întrebat dacă scrisoarea a ajuns măcar în mâinile lui. A ajuns, iar în cele din urmă mi-a scris un răspuns. Exprimarea lui a fost reținută și sugera că aș fi fost mai fericit frecventând o biserică diferită, unde să o iau de la început. Deși era o opțiune, știam că reconcilierea, dacă urma să se întâmple, nu avea să meargă bine dacă eu nu eram disponibil.

Dacă răspunsul pastorului ar fi fost: „Nu, am prefera să nu te întorci”, aș fi acceptat și aș fi căutat o altă biserică. Dar nu aș fi fost mai puțin deschis cu noul pastor, pentru că este responsabilitatea pastorului să protejeze copiii din biserică.

[Fără să încerc să răspund la orice situație, am scris Biserica, delincventul sexual și reconcilierea (Regeneration Books), pentru a ajuta bisericile să discute despre această chestiune.]

Voi adăuga că unora dintre delincvenții eliberați condiționat s-ar putea să nu li se permită să frecventeze nicio biserică fără punerea în aplicare a unui plan de cooperare între părțile implicate, care să fie acceptabil pentru delincvent și pentru consilierul de probațiune. Iar în unele situații, planul de cooperare nu se va înfăptui niciodată dacă consilierul nu îl va considera practic, dat fiind riscul de a comite din nou un delict sexual evaluat înainte de eliberare.

Dacă frecventarea bisericii este o chestiune nesigură, dovedește bună credință și interesează-te de grupuri mici de studiu biblic la care ai putea lua parte, și întreabă dacă cineva din biserică ți-ar putea fi mentor. Am învățat din proprie experiență că să te întorci la biserica pe care ai frecventat-o înainte nu înseamnă să continui de unde te aflai când ai plecat. Încrederea trebuie câștigată și va veni încet.

Dacă nu ești sigur ce biserică specifică vrei să frecventezi, dar știi în ce oraș vei locui, îți sugerez să scrii pentru informații la Departamentul de Stat pentru Culte. În scrisoare menționează că s-ar putea să te muți în oraș și că ai dori o listă a bisericilor cu datele de contact. Dacă ai în minte un cult specific, limitează-ți cererea la cultul respectiv.

Locuință și slujbe

Fără îndoială, cel mai dificil pentru un delincvent sexual este să găsească o locuință. Sugestia pe care eu o fac cel mai adesea este că cei mai potriviți, când începi să cauți informații, sunt pastorii bisericii pe care o vei frecventa, liderii studiilor biblice din închisoare, Organizația Prison Fellowship, Armata Salvării și orice altă agenție mare cu posibile contacte pentru locuințe și slujbe. Imediat după aceea vine chestiunea găsirii unui serviciu. Poate că nu vei găsi un serviciu bine plătit, dar există servicii care te vor ajuta să supraviețuiești.

Dacă aș citi ceea ce scriu acum, poate că aș fi tentat să spun: „Ce lucru bun a împărtășit? Am nevoie să știu sigur unde voi locui, pentru a-mi prezenta planul Comisiei de eliberare condiționată.” Poate că este adevărat, dar la fel de adevărat ar putea să fie că și credința va avea un rol important în aspectul ieșirii tale din închisoare. Eu cred că Dumnezeu ne împlinește nevoile, deși soluțiile Lui nu arată întotdeauna ca răspunsurile pe care le-am așteptat.

Registrul delincvenților sexuali

Mă aflam în eliberare condiționată când a intrat în funcțiune Registrul delincvenților sexuali. Inițial am crezut că, deoarece arestarea mea avusese loc înainte de intrarea în vigoare a legii, nu mi se va cere să particip. Consilierul de probațiune mi-a spus însă că legea se aplica oricui era în închisoare sau era eliberat, deci m-am dus la secția de poliție, iar apoi la biroul șerifului, pentru a mă înregistra.

Registrul delincvenților sexuali este dificil de definit, deoarece un stat ar putea interpreta legea mai restrictiv decât alt stat. De fapt, același lucru se poate spune despre diferențele care există între orașe diferite. Registrul delincvenților sexuali este oarecum supus oricărui vânt legislativ care bate. Când am început eu, de exemplu, mi s-a spus că va trebui să respect regulile cincisprezece ani, iar apoi nu va mai trebui să raportez. La doar câteva luni mai târziu, au fost adoptate legi noi și am intrat într-o categorie căreia i se cere să raporteze toată viața.

Înainte de a adăuga orice altceva, am ales să privesc Registrul delincvenților sexuali ca pe o agenție a autorității. Scriptura afirmă: „Oricine să fie supus stăpânirilor celor mai înalte; căci nu este stăpânire care să nu vină de la Dumnezeu. Şi stăpânirile care sunt, au fost rânduite de Dumnezeu.” (Romani 13:1)

Unii bărbați mi-au spus că Registrul delincvenților sexuali realmente nu este corect. Bărbații vinovați de alte delicte nu sunt obligați să se înregistreze, nu-și văd numele pe internet și pot să obțină servicii care nu sunt disponibile pentru un delincvent sexual. Nu pot să aduc argumente că Registrul delincvenților sexuali este sau nu este corect – tot ce pot face este să argumentez că el există și că delincvenții sexuali nu pot alege în această chestiune. Victimele mele, cu siguranță, ar replica: „Nu a fost corect nici ce ne-ai făcut tu nouă.”

Nu pot să vorbesc pentru alte state, dar îți pot spune că nu am simțit că statul privește peste umărul meu la fiecare mișcare pe care o făceam. Ei nu speră că voi recidiva și că voi abuza din nou, doar ca cineva să poată spune: „Ți-am spus eu!” Cred că ei vor ca eu să reușesc, fiindcă succesul înseamnă că nu vor mai fi victime.

Înștiințarea cartierului

Nu este adevărat că oricărui delincvent sexual eliberat îi apare fotografia în ziarul local sau la televizor. Nu este adevărat că fiecare locuință în care locuiește un delincvent sexual este pichetată sau că delincvenții sexuali primesc amenințări. Este adevărat că oamenii care vor să știe dacă un delincvent sexual locuiește în cartierul lor au posibilitatea de a afla. Dar nu este adevărat că oricine din comunitate intră noaptea pe internet pentru a vedea dacă un delincvent sexual s-a mutat recent în oraș.

Cartierul meu nu este la fel ca înainte de a fi fost eu arestat. Vecinii mei nu sunt antisociali, dar nici nu depun mari eforturi să fie la fel de prietenoși cum au fost cândva. Evit orice conversație cu copiii care locuiesc în apropiere și știu că părinții lor le-au spus să intre în casă dacă eu lucrez în curte. Părinții fac ce se presupune că trebuie să facă părinții. Pot să le spun că nu voi molesta niciodată un copil de-al lor, dar am molestat cu ani în urmă, deci în gândirea lor cuvintele mele nu cântăresc prea mult.

Cum este?

Poate că un lucru la care nu m-am așteptat când am venit acasă a fost că urma să iau atât de multe decizii. Când eram închis, mi se spunea când să mă scol, unde să mă duc, cât timp puteam să fiu undeva. O mulțime de alte decizii erau luate pentru mine în fiecare zi de altcineva. Poate că am avut resentimente față de ordine și față de aparenta lipsă de libertate în luarea propriilor mele decizii, dar am învățat să respect ordinele.

Nu am realizat în ce măsură mă obișnuisem să trăiesc înregimentat, până am intrat în supermarketul nostru local, în ideea de a cumpăra niște jeanși ieftini. Primul indiciu al problemei a venit când am văzut că pantalonii nu erau separați după mărime. Erau o mulțime de pantaloni, unii cu mărimea în interior, dar cei mai mulți fără informații. Toți erau în grămezi dezordonate.

Dintr-odată am simțit panica crescând în mine. Următorul lucru de care am fost conștient a fost că pășeam înainte și înapoi. Fiul meu m-a întrebat ce nu era în ordine, dar nu am avut cuvinte pentru a-i explica. Efectiv m-a luat de braț și m-a scos din magazinul acela. Abia la jumătatea drumului spre casă am realizat ce mi-a provocat panica. Nu mă așteptasem la o asemenea lipsă de ordine și eram nepregătit să mă confrunt cu ea. Din fericire, a existat o a doua zi, iar a doua zi eram în pantaloni noi.

Prietenii

De asemenea, a durat un timp până să accept că nu toți cei pe care îi consideram prieteni înainte de arestarea mea aveau să-mi fie prieteni când m-am întors acasă de la închisoare. De fapt, am văzut că unii prieteni păreau foarte stingheriți când credeau că aș putea veni să vorbesc cu ei. De-a lungul anilor, unele relații au fost restaurate, în timp ce altele nu au fost. Coordonarea în timp a unor asemenea lucruri nu se află în controlul meu.

Prietenii pe care mi-i fac acum mă ajută să dau socoteală. Se roagă pentru mine și mă încurajează să fiu deschis în toate lucrurile față de îndurarea lui Dumnezeu. Ca să spun adevărul, îmi place să fiu onest și chiar nu-mi place să trăiesc viața dublă pe care am dus-o până am fost arestat.

Câteva gânduri de încheiere

Dumnezeu chiar îmi împlinește nevoile și este credincios să-mi conducă inima pentru a împlini voia Lui. Nu toate dorințele mele sunt împlinite – cele mai multe nu sunt – dar creșterea în sănătate înseamnă să înveți ce este și ce nu este important.

Unii bărbați îmi scriu despre planurile lor de a sluji de îndată ce sunt eliberați. Vor să înființeze grupuri de suport, să scrie cărți și să vorbească pe teme legate de molestarea copilului. Acestea sunt lucruri bune, dar nu ar trebui să fie primele lucruri de care să se ocupe.

Lucrurile s-au schimbat mult în scurta perioadă cât am fost în închisoare, iar când am venit acasă am realizat că eram deconectat de mai multe decât realizasem. Un om bun mi-a spus că în primul meu an acasă voi avea nevoie să intru într-un grup de suport, să clădesc o relație de apartenență puternică la biserică, cu o bună monitorizare, și să dezvolt obiceiuri pentru a trăi sănătos. Am crezut că Dumnezeu nu va îndepărta oportunitățile de a mărturisi altora și nu a făcut-o.

Să mergi acasă este grozav, dar familia nu a devenit perfectă în absența ta. Mai ai încă mulți ani de trăit și o mulțime de decizii de luat, înainte de a merge la casa ta eternă. Încrede-te în Dumnezeu. Slujește-L în toate felurile. Și acceptă că ești foarte iubit în ochii Lui. Dragostea Lui va face toată diferența. Roagă-te pentru mine. Eu mă voi ruga pentru tine.

[Bob Van Domelen, Coming Home from Prison. Copyright © Broken Yoke Ministries, Inc. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Pentru mărturia lui Bob Van Domelen, clic pe Întuneric, acum lumină.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *