Un mod mai bun de a trăi

de Dave

După ce am citit scrisoarea lui Andy din numărul Ianuarie-Februarie al newsletter-ului Into the Light, gândurile mele s-au îndreptat spre întreaga discuţia şi spre scrisorile care deplâng lipsa programelor de tratament disponibile pentru delincvenţii sexuali. Printre întrebările care mi-au venit în minte au fost: „Ce cauţi? Sunt programele de tratament oferite de DOC singurele programe disponibile?”

Apoi o altă serie de întrebări au ieşit la suprafaţă. „Vrei să participi la program pentru (a) a grăbi eliberarea, (b) a-ţi îmbunătăţi viaţa (c) a te ajuta să nu mai ajungi la închisoare sau (d) pentru a te asigura că nu mai creezi alte victime?” Care din ele? Sper că răspunsul tău reprezintă ceva mai mult decât alegerea (a).

Dacă alegerea ta trece dincolo de o eliberare mai rapidă, minunat! Dar unde găseşti un program? DOC are câteva şi poate că aştepţi să fii pus într-un grup. Dacă nu ţi-ai făcut intenţiile clare cu privire la faptul că vrei tratament, asigură-te că o faci faţă de cel care se ocupă de cazul tău. Din când în când, continuă să ceri actualizarea statutului tău. Totuşi, în timp ce aştepţi, există lucruri pe care le poţi face.

Cele mai multe facilităţi au oferte limitate de la surse din afară, dar au programe în doisprezece paşi ca Alcoolicii Anonimi. În ordine, nu eşti alcoolic. Ai băut vreodată alcool mai mult decât realizezi că ar fi trebuit? Ai băut în timp ce ai comis delictul?

Organizația Alcoolicii Anonimi este părintele programelor în doisprezece paşi, iar astfel de programe au ca scop modificarea comportamentelor adictive. Scopul final al programelor în doisprezece paşi este să ne ajute să ne corectăm, să ne schimbăm sau să ne reparăm gândirea, pentru a face alegeri mai bune, mai sănătoase.

Programul în doisprezece paşi este o opţiune disponibilă pentru tine, ca să începi să îmbunătăţeşti viaţa ta şi vieţile celor din jurul tău. Programele în doisprezece paşi oferă un loc unde nu numai că ne putem destăinui altora, dar putem să şi lucrăm în ceea ce privește probleme pe care le împărtăşim numai lui Dumnezeu sau cuiva de încredere. Iniţiatorii pot fi adesea obţinuţi prin diferite birouri ale Departamentului naţional responsabil cu menţinerea legii sau prin birouri ale Oficiului de cazare conectate cu programul.

Odată ce îţi permiţi să participi pe deplin la program, vei fi capabil să te adresezi problemei, să lucrezi în ceea ce o priveşte, să te vindeci şi să creşti, învăţând să te ierţi pe tine însuţi şi să ierți pe alţii. Vei fi capabil să dai drumul resentimentelor şi ranchiunelor, să accepţi responsabilitatea pentru binele şi răul din trecutul tău, ca şi să ceri iertare, să cauţi să repari greşelile şi să corectezi relele din trecut. Aceste programe îţi prezintă, de asemenea, conceptul de grup de suport, unde poţi da socoteală pentru acţiunile tale şi poţi dezvolta abilităţi pentru prevenirea recăderii.

[Dave, A Better Way of Living. Publicat în Into the Light, March-April 2007. Copyright © 2007 Broken Yoke Ministries, Inc. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *