Un mod mai bun de a trăi

de Dave

După ce am citit scrisoarea lui A. din numărul Ianuarie-Februarie al Into the Light, gândurile mele s-au îndreptat înspre toată discuţia şi înspre scrisorile care deplâng lipsa programelor de tratament disponibile pentru delincvenţii sexuali. Printre întrebările care mi-au venit în minte au fost: „Ce cauţi? Sunt programele de tratament oferite de DOC singurele programe disponibile?”

Apoi o altă serie de întrebări au ieşit la suprafaţă. „Vrei să participi la program pentru (a) a grăbi eliberarea, (b) a-ţi îmbunătăţi viaţa (c) a te ajuta să nu mai ajungi la închisoare, sau (d) pentru a te asigura că nu mai creezi alte victime?” Care din ele? Sper că răspunsul tău este mai mult decât alegerea (a).

Dacă alegerea ta trece dincolo de o eliberare mai rapidă, minunat! Dar unde găseşti un program? DOC are câteva, şi poate că aştepţi să fii pus într-un grup. Dacă nu ţi-ai făcut intenţiile clare cu privire la faptul că vrei tratament, asigură-te că o faci faţă de cel care se ocupă de cazul tău. Din când în când, continuă să ceri o updatare a statutului tău. Totuşi, în timp ce aştepţi, există lucruri pe care le poţi face.

Cele mai multe facilităţi au oferte limitate de la surse din afară, dar au programe în 12 paşi ca AA. OK, nu eşti alcoolic. Ai băut vreodată alcool dincolo de ceea ce ştii că ar fi trebuit să faci? Ai băut în timp ce ai comis delictul?

AA este părintele programelor în 12 paşi, iar aceste programe au ca scop modificarea comportamentelor adictive. Scopul final al programelor în 12 paşi este să ne ajute să ne corectăm, să ne schimbăm sau să ne reparăm gândirea, ca să facem alegeri mai bune, mai sănătoase.

Programul în 12 paşi este o opţiune disponibilă pentru tine, ca să începi să îmbunătăţeşti viaţa ta şi vieţile celor din jurul tău. Programele în 12 paşi oferă un loc unde nu numai că ne putem destăinui altora, dar putem să şi lucrăm asupra unor chestiuni pe care le împărtăşim numai lui Dumnezeu sau cuiva de încredere. Iniţiatorii pot fi adesea obţinuţi prin diferite birouri ale Departamentului naţional responsabil cu menţinerea legii sau ale Oficiului de cazare, conectate cu programul.

Odată ce îţi permiţi să participi pe deplin la program, vei fi capabil să te adresezi problemei, să lucrezi în ceea ce o priveşte, să te vindeci şi să creşti, învăţând să te ierţi pe tine însuţi şi pe alţii. Vei fi capabil să dai drumul resentimentelor şi ranchiunelor, să accepţi responsabilitatea pentru binele şi răul din trecutul tău, ca şi să ceri iertare, să cauţi să repari greşelile şi să corectezi relele din trecut. Aceste programe îţi prezintă de asemenea conceptul de grup de suport, unde poţi da socoteală pentru acţiunile tale şi unde poţi dezvolta abilităţi pentru prevenirea recăderii.

[Dave, A Better Way of Living. Into the Light, a publication of Broken Yoke Ministries, March-April 2007. Copyright © Broken Yoke Ministries. Tradus şi publicat cu permisiune. Pentru articolul în engleză, vezi www.brokenyoke.org.]

Clic pe Alcoolicii Anonimi România!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

%d bloggers like this: