Trebuie să aleg între a-L mulțumi pe Dumnezeu și a-l susține pe prietenul meu homosexual?

Nu este nevoie ca aceasta să se reducă la a alege între Dumnezeu şi prietenul tău.

Când este vorba de homosexualitate, cel mai simplu mod de a ne gândi la atitudinea Bisericii este să luăm în considerare trei perspective:

  1. „Lumea gândeşte că relaţiile homosexuale sunt în ordine, deci şi Biserica ar trebuie să creadă la fel.”
  2. „Să fii homosexual este un păcat, prin urmare creştinii ar trebui să îi condamne pe homosexuali.”
  3. „Biblia ne învaţă că relaţiile homosexuale sunt păcătoase. Totuşi, cei care se identifică ca homosexuali sunt iubiţi foarte mult de Dumnezeu şi ar trebui încurajaţi să ajungă să-L cunoască mai bine – ca oricine altcineva.”

În continuare sunt analizate cele trei perspective.

Perspectiva 1: „Lumea gândeşte că relaţiile homosexuale sunt în ordine, deci şi Biserica ar trebuie să creadă la fel.”

Mulţi creştini încep să adopte această perspectivă.

True Freedom Trust nu crede că ea reflectă ce ne învaţă Biblia. Ce face lumea se reduce la ce face lumea, iar principala slujbă a Bisericii este să prezinte Evanghelia lumii şi să se roage ca ea să se întoarcă la Cristos. (Matei 28:19) Un creştin care Îl face pe Cristos Domnul vieţii sale ar trebui să urmeze învăţătura Bibliei (Iacov 1:22) şi să înţeleagă că Dumnezeu priveşte stilul de viaţă homosexual şi relaţiile homosexuale ca păcătoase.

Perspectiva 2: „Să fii homosexual este un păcat, prin urmare creştinii ar trebui să îi condamne pe homosexuali.”

Mulţi homosexuali cred că asta gândesc toţi creştinii. Dar greşesc. Unii creştini au gândit asta în trecut şi unii încă o cred, dar cei din urmă devin tot mai puţini. Chiar Isus, El Însuşi pur din punct de vedere sexual, a refuzat să condamne femeia care a fost găsită impură sexual. (Ioan 8:11) Mulţi creştini realizează cel puţin că această perspectivă este greşită şi că nu este deloc asemenea lui Cristos, şi trec la Perspectiva 1 sau 3.

Perspectiva 3: „Biblia ne învaţă că relaţiile homosexuale sunt păcătoase. Totuşi, cei care se identifică ca homosexuali sunt iubiţi foarte mult de Dumnezeu şi ar trebui încurajaţi să ajungă să-L cunoască mai bine – ca oricine altcineva.”

Se cunosc puţine motive pentru care unii dezvoltă sentimente homosexuale (în ciuda unei largi palete de afirmaţii cu privire la ele). Dar dacă simţim ceva pentru cineva sau dacă suntem atraşi de cineva, nu înseamnă că suntem obligaţi să dăm curs impulsurilor noastre. Putem să facem alegeri şi avem responsibilităţi faţă de noi înşine şi faţă de alţii. Toţi, în multe moduri şi de multe ori, ne înfrânăm sentimentele şi facem alegeri bune în ceea ce priveşte sentimentele şi impulsurile noastre.

Mulţi dintre cei care simt atracţii faţă de persoanele de acelaşi sex decid să adopte identitatea „homosexuală”. Poate că nu pare că o aleg, dar în realitate ei fac alegerea să declare în mod public că „sunt homosexuali” şi să trăiască un stil de viaţă homosexual care reflectă aceasta. Totuşi, există mulţi (în special mulţi creştini) care aleg să se identifice ca fiind „în Cristos” (2 Corinteni 5:17) şi care dau identităţii de creştin o prioritate mai ridicată decât oricăror atracţii sexuale pe care le-ar simţi. Nu este uşor, dar Isus nu a spus niciodată că viaţa creştină va fi uşoară. De fapt, El a spus: „Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine însuşi, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze.” (Marcu 8:34) Dacă noi credem că relaţiile homosexuale sunt păcătoase, indiferent ce simţim şi cu orice preţ, ar trebui să nu participăm la ele.

La True Freedom Trust credem Perspectiva 3, care are un echilibru biblic între adevăr şi dragoste. (Efeseni 4:15)

Cum să răspundem

Poţi alege cum decizi să răspunzi prietenului tău, tu fiind creştin. Prietenul tău, de asemenea, poate alege cum vrea să-şi trăiască viaţa şi cum să se identifice. Poate că nu eşti de acord cu alegerile prietenului tău şi poate că el nu este de acord cu alegerile tale. Dacă există dragoste sinceră şi respect între voi, nu există niciun motiv ca neînţelegerea să pună capăt prieteniei voastre. Poţi continua să-L onorezi pe Dumnezeu şi să-ţi păstrezi prietenul.

Cu toate acestea, adevărata prietenie nu înseamnă o susţinere implicită a tuturor alegerilor prietenului tău. Isus a arătat că putea fi cel mai bun prieten, fără să-I fie teamă să-i înfrunte pe cei mai apropiaţi ai Lui când era nevoie. (Matei 16:23, Marcu 14:37-41, Luca 18:15-16)

Este posibil ca alţii să te judece fiindcă te întovărăşeşti cu „păcătoşii”, dar procedând astfel urmezi exemplul lui Isus (Matei 11:19), „prietenul păcătoşilor”.

[Do I need to choose between pleasing God and supporting my gay friend? Copyright © True Freedom Trust. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *