Prevenit înseamnă înarmat dinainte

Conversaţie cu Bob Van Domelen

Bob Van Domelen

Bob Van Domelen

Bob Van Domelen a abuzat sexual douăzeci și șapte de elevi în timpul celor șaptesprezece ani ai săi ca instructor de formaţie. A executat trei ani de închisoare după ce un fost elev s-a dus la poliţie în anul 1985. După confesiunea lui la poliţie, Van Domelen L-a acceptat pe Hristos ca Mântuitorul său. Din anul 1989 conduce Broken Yoke Ministries, cu sediul în Waukesha, Wisconsin, acelaşi oraş în care a comis delictele. Broken Yoke se concentrează pe consilierea celor implicaţi în homosexualitate. În 1997, Guvernatorul Tommy Thompson l-a numit pe Van Domelen în Bordul pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului, unde a slujit şapte ani. Van Domelen a vorbit recent cu Scott Harup, editor asociat.

PE: Care sunt unele dintre semnele de avertizare de care părinţii ar trebui să fie conştienţi cu privire la cei cărora le încredinţează îngrijirea copiilor lor?

Van Domelen: În primul rând, alege copilul să petreacă timp cu acea persoană mai în vârstă, în defavoarea timpului cu alţi copii? Dacă copilului i se dă o opţiune şi alege constant să petreacă timp cu un anumit adult, este un semnal de avertizare. Elevii cu care am fost eu implicat sexual, m-au făcut numărul unu pe lista lor. Invers, dacă un copil alege un adult în defavoarea altor copii, ce fel de probleme întâmpină copilul cu colegii lui de clasă? Când un copil nu are prieteni obişnuiţi este un alt semnal de avertizare. Dar la copiii mai mici o anumită măsură de venerare a eroului este normală. Avem nevoie de pastori, de profesori şi de alţii care să fie eroii copiilor noştri.

PE: Cum îşi pot instrui copiii să fie alerţi la semnele de avertizare, fără să creeze neîncredere în toate modelele de autoritate?

Van Domelen: Numeroși copii se simt inconfortabil să discute cu părinţii lor. Părinţii dobândesc un palmares negativ atunci când sunt duri cu copiii lor prea repede şi descoperă prea târziu că au închis uşa pentru comunicare. Părinţii trebuie să se implice activ în viaţa copilului lor, fără să încerce să conducă pe scară mică viaţa copilului. A-i învăţa pe copii ce să caute începe cu a fi exemple bune pentru ei. Dacă ei văd o relaţie sănătoasă între mămici şi tătici, atunci orice altceva în afară de aceasta le va părea nesănătos. Conform experienţei mele, nu am fost niciodată implicat cu un copil care provenea dintr-un cămin sănătos, fiindcă un asemenea copil ştia că ce aveam eu de oferit era o contrafacere. Când mămicile şi tăticii sunt sănătoşi, asta se transferă asupra copiilor.

PE: În timpul anilor tăi la Bordul pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării Copilului, ce paşi pozitivi a făcut Wisconsin pentru a se adresa siguranţei copilului?

Van Domelen: Am supravegheat funcţionarea a șaptesprezece centre de resurse şi a douăzeci și una de clădiri secundare, unde familiile puteau primi educaţie pe o varietate de subiecte. Printre altele, am susţinut o iniţiativă pentru formarea de taţi sănătoşi. S-a stabilit de mult în studii că deţinuţilor le lipseşte o figură a tatălui care să joace un rol de seamă în stilul lor de viaţă distructiv. Oamenii care au dificultăți în a trece la relaţii adulte sănătoase, adesea vânează copii, care sunt deschişi şi îi acceptă. Este important ca nu numai statul să se adreseze acestui fapt. Ultima mea broşură, Biserica, abuzatorul sexual şi reconcilierea, încurajează bisericile şi alte grupuri din comunitate să aducă în discuţie chestiunea abuzului copilului înainte ca tragedia să aibă loc.

PE: Îl slujeşti pe Hristos cu credincioşie de aproximativ douăzeci de ani. Ce diferenţă a făcut El în viaţa ta?

Van Domelen: Poate cel mai simplu mod în care pot răspunde este că aştept cu nerăbdare să mă trezesc dimineaţa şi că aştept cu nerăbdare să văd ce va face Dumnezeu în ziua respectivă. Nu trăiesc cu teamă ca în trecut. Întreaga mea experienţă consta în secrete, întuneric şi viaţă dublă. Aveam o viaţă pe care o arătam lumii exterioare, pentru a mă putea mişca în ea, şi aveam o viaţă interioară compusă din toate lucrurile care fac din cineva un abuzator sexual. Viaţa de zi cu zi cu Domnul este pur şi simplu incredibilă.

[Bob Van Domelen, Forewarned Is Forearmed. Copyright © 2005 Broken Yoke Ministries, Inc. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Clic aici pentru mărturia lui Bob Van Domelen!

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *