Plămădind o viaţă nouă

Lester a crescut fără să ştie că era sărac. Toată lumea din orăşelul lui din Mississippi era, spune el, „dar noi, pur şi simplu, nu ştiam”.

Fiind unul dintre cei cinci copii, Lester era singurul care locuia cu mama lor necăsătorită. Ceilalţi locuiau cu tatăl lor. Ea s-a apucat de băutură pentru a alina presiunea sărăciei, a situaţiei de a creşte un copil singură şi a stresului unei munci istovitoare. Când era copil, Lester a jurat că nu va fi niciodată un beţiv ca mama lui.

La vârsta impresionabilă de doisprezece ani, cei doi s-au mutat la Chicago. „Atunci am aflat că eram sărac”, continuă el.

Copiii de la şcoală aveau mai mulţi bani, purtau haine mai frumoase şi râdeau de el din cauza accentului şi sărăciei lui. În acea perioadă, alcoolismul mamei lui s-a înrăutăţit.

De la rău la mai rău

Lipsit de suport din partea familiei şi disperat să corespundă la şcoală, Lester a început să bea şi să fumeze marijuana.

La cincisprezece ani, Lester a ajuns să se implice într-un grup de copii care cunoşteau nişte bărbaţi homosexuali mai în vârstă din vecinătate. După ce le dădeau să fumeze marijuana, bărbaţii îi molestau şi le dădeau bani. Acel stil de viaţă a devenit o capcană.

Câţiva ani mai târziu, Lester a reuşit să găsească o slujbă – o slujbă legală – la un hotel exclusivist din Loop. Dar chiar fiind promovat manager al personalului din schimbul de zi, s-a trezit că era incapabil să se oprească din a se prostitua noaptea. Iar nopţile în care rămânea treaz până târziu şi folosirea drogurilor l-au costat slujba.

După moartea prematură a mamei, Lester a devenit extrem de deprimat şi s-a apucat să fumeze cocaină şi să se prostitueze mai des, în partea de jos a oraşului.

Demnitatea şi scopul inspiră schimbarea vieţii

În 2005, Lester a auzit de Emmaus de la un prieten foarte bun al lui, un fost prostituat care venea la Centrul Misiunii de ani de zile. Dar au trecut doi ani înainte ca să vină după ajutor.

I s-au atribuit sarcini de gătit. Simplul act de a pregăti mâncarea pentru bărbaţi i-a dat lui Lester un sentiment al demnităţii şi scopului, care a fost central pentru recuperarea lui.

În cele din urmă, Lester s-a oprit din prostituţie şi s-a dus la un centru de reabilitare. Astăzi este liber de droguri de trei ani! Mai important, a găsit o a doua familie la Emmaus, una care îl îngrijeşte, îl susţine, îl consiliază şi îl încurajează. „Pot să spun [personalului Emmaus] lucruri pe care nu le-aş spune familiei mele”, spune el. „Am încredere în ei. Am încredere în sfatul lor.”

De la a fi dependent, la a fi o inspiraţie

Astăzi Lester lucrează ca bucătar şef pentru o firmă de catering din zona Chicago. „M-am întors la lucru de când sunt aici, spune el. Emmaus mi-a dat inspiraţia să mă ridic, să merg la lucru şi să fac progrese.”

Fiind o prezenţă permanentă la Centrul Misiunii, Lester este o inspiraţie importantă pentru mulţi bărbaţii de-ai noştri. „Îmi place să vorbesc cu bărbaţii, să-i ajut şi să-i ţin responsabili.”

Suportul vostru pentru Emmaus nu numai că ajută bărbaţi ca Lester să scape de un stil de viaţă plin de droguri, adicţii şi prostituţie, dar le oferiţi şi un scop şi demnitate. Fiecare viaţă pe care o atingeţi poate atinge o alta – vieţi schimbate, care ajută la schimbarea altora. Nu puteţi şti niciodată câte vieţi vor transforma darurile voastre, atunci când dăruiţi!

[Cooking Up a Changed Life. Extras din newsletter-ul Distant Country, iulie 2010. Copyright © 2010 Emmaus Ministries. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *