Perspectiva unui pastor asupra misiunii foştilor homosexuali

Mike Riley

Mike Riley

Reverendul Mike Riley este implicat în misiunea foştilor homosexuali din anul 1974. Slujeşte ca pastor senior la biserica Church of the Open Door din San Rafael, California din anul 1979.

Exodus: Care a fost reacţia dv. când [misiunea foştilor homosexuali] Love In Action a venit la biserica de aici?

Mike Riley: Când [fostul homosexual] Frank Worthen s-a alăturat adunării noastre, eu lucram cu grupul de studenţi la colegiu şi la şcoala duminicală, astfel încât nu aveam prea mult timp liber ca să mă gândesc la asta. Încă ceva, biserica noastră s-a aflat de la început în linia întâi în cele ce se întâmplau. Câţiva veneau din „mişcarea lui Isus”, unii lideri ieşind de pe scena drogurilor prin convertiri dramatice. Alţii au venit din medii mai tradiţionale, astfel încât cei din conducere erau interesant de diferiţi. Oamenii care veneau în biserică de pe străzi, cu probleme ciudate şi dificile nu erau ceva neobişnuit. Deci, într-un fel, homosexualitatea nu era mare lucru, fiindcă ne confruntam cu situaţii cu adevărat violente. Nu eram o biserică drăguţă din clasa mijlocie, unde nimic nu avea să creeze probleme. Încercam să ne ocupăm de latura dificilă a problemelor şi, de obicei, chiar de aşa ceva am avut parte!

Exodus: Misiunea foştilor homosexuali a creat probleme în biserică?

Mike Riley: Îmi amintesc că în câteva situaţii am fost chemat să ajut. Pastorii au fost nevoiţi să confrunte două femei care erau implicate sexual şi au încercat să decidă dacă trebuiau să părăsească biserica. Una dintre ele era căsătorită şi eram îngrijoraţi ca nu cumva soţul ei să încerce să omoare pe cineva. Altădată, un bărbat din biserică care avea o problemă cu băieţii, s-a dus într-o seară la o altă biserică şi a încercat să seducă pe un băiat de-al lor. Bineînţeles că ne-am confruntat cu probleme, dar au fost cazuri izolate. Am învăţat pe cine să primim în biserică şi de cine să ne ocupăm. În general, biserica a fost capabilă să se ocupe foarte bine de problema homosexualităţii. Nu a existat ceva similar unui protest zgomotos din partea oamenilor – ceva care să ne facă să fim cu adevărat îngrijoraţi. Acum, pentru noi, misiunea a devenit doua natură. Cei noi în biserică trebuie să se adapteze la ea. Asocierea noastră de doisprezece ani cu Love In Action a fost o experienţă pozitivă, iar biserica a avut mult de câştigat din implicarea ei.

Exodus: Cum îi informaţi pe noii veniţi despre Love In Action?

Mike Riley: Folosim abordarea directă: „Acesta este un alt lucru pe care îl facem.” Nu o tratăm prea diferit, comparativ cu celelalte misiuni în care suntem implicaţi, cum ar fi să „avertizăm” că avem o misiune a foştilor homosexuali. O dată pe an, la o slujbă de seară, avem Noaptea Love In action, unde biserica este invitată să audă mărturii şi să afle mai în detaliu cu ce se ocupă misiunea. Frank Worthen este şi el printre pastorii noştri, aceasta fiind o mărturie continuă. Avem mulţi foşti homosexuali în biserică care deţin poziţii cheie, astfel încât există suficientă comunicare indirectă cu privire la atitudinea noastră faţă de cei cu un trecut homosexual.

Exodus: Ce sfat i-aţi da unui pastor care se gândeşte să înceapă acest gen de misiune?

Mike Riley: Mai întâi, să nu presupună că fiecare biserică trebuie să meargă pe acest drum şi să înceapă o misiune a foştilor homosexuali. Există domenii în care nu am fost chemaţi să slujim. Dar trebuie să fie deschis, dacă Dumnezeu îl cheamă în această direcţie. Să fie deschis faţă de foştii homosexuali care vin în biserica lui. Ar trebui să-şi dorească din inimă să cunoască suficient de bine cum să slujească nevoilor lor. Poate că la început va face totul singur. Dacă simte o povară să includă biserica în lucrare, ar trebui să înceapă să împărtăşească viziunea sa celor apropiaţi, celor în care are încredere. Ca să vadă dacă simt că trebuie susţinută. În sfârşit, ar trebui ca oamenii să fie educaţi, pentru ca să aibă o bază. Să invite o misiune a foştilor homosexuali sau alţi pastori care au cât de cât experienţă, să vină şi să împărtăşească ce ştiu, astfel încât biserica să poată pune întrebări. Aceasta îndepărtează teama şi misterul. Trebuie să înainteze încet, în ritmul bisericii lui, ca să nu existe amărăciune sau teamă, care i-ar face pe oameni să vrea să plece.

Exodus: Ce puteţi spune despre cel care vine la dv. având viziunea unei misiuni a foştilor homosexuali?

Mike Riley: Tot timpul vin la mine oameni cu viziunea de a începe o misiune. Uneori sunt de acord; alteori, simt că nu este deloc de la Domnul. Pastorul este singurul care are o perspectivă de ansamblu asupra bisericii. El cunoaşte grupuleţele din biserică – cine va reacţiona şi ce fel de reacţii va avea. Pastorul trebuie să cântărească cu adevărat toate aspectele. Poate fi frustrant pentru cel care are viziunea că pastorul său vrea să aştepte şi să se roage în acea privinţă, să discute cu ceilalţi din conducere şi să primească răspunsul lor. Poate că este dificil pentru pastor să refuze pe cineva, dar trebuie să fie gata să o facă. Există homofobie, iar epidemia SIDA este ameninţătoare pentru oameni. Nu iau lucrurile cu uşurinţă, dar nici nu cred că putem să ne îngropăm capul în nisip şi să ignorăm problema. Deci pastorul trebuie să fie gata să moară faţă de sine în astfel de situaţii – să facă ce ştie că este drept înaintea Domnului, indiferent de critica dură care este posibil să urmeze.

Exodus: Trebuie ca pastorul să simtă aceeaşi povară pentru homosexuali?

Mike Riley: Poate că pastorul nu va simţi niciodată aceeaşi povară ca cel care are viziunea, dar este important să ştie în inima lui că este bine, că este de la Domnul. Poate că nu va fi niciodată direct implicat, dar poate ajuta în modul corect viziunea pe care cel în cauză o prezintă bisericii despre o misiune a foştilor homosexuali. Paşii de urmat ar fi similari cu cei necesari dacă ideea i-ar aparţine. Dumnezeu va trebui să îi arate procesul, pentru că fiecare biserică este diferită.

Exodus: Dar dacă pastorul spune un „nu” hotărât? Ar trebui ca cel care are viziunea să se ducă la altă biserică?

Mike Riley: Este o întrebare grea. Este important de văzut dacă pastorul răspunde negativ acestui gen de misiune sau dacă spune „nu” momentului sau celui în cauză. Aud idei care cred că sunt bune, dar ştiu că cel care mă întreabă nu este omul potrivit pentru a le pune în aplicare. Dacă omul are o chemare de la Dumnezeu pentru acest gen de lucrare, iar biserica nu îl sprijină, atunci ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a merge în altă parte, unde să o poată face. Părăsirea unei biserici este un lucru sensibil. În calitate de pastor, sunt nevoit să mă confrunt cu acest lucru, deci numai cu teamă şi cutremur aş recomanda părăsirea unei alte biserici. Dar cred, într-adevăr, că există motive temeinice pentru ca aşa ceva să se întâmple. Dacă eşti chemat pe câmpul de misiune, trebuie să o faci. Iar misiunea pentru homosexuali este un anumit gen de câmp de misiune. Cel în cauză ar trebui să aibă pace în inimă în această privinţă şi să comunice bine cu pastorul său. Atât cât se poate, ar trebui să încerce să plece pe cale amiabilă.

Exodus: Cum aţi descrie relaţia bisericii cu Love In Action?

Mike Riley: Într-un anumit sens, Love In Action este o misiune soră. Suntem entităţi separate, dar am crescut oarecum împreună. Love In Action a fost implicată în doisprezece dintre cei paisprezece ani ai bisericii. Am impresia că cele mai multe misiuni ale foştilor homosexuali nu sunt legate direct de o biserică locală, dar cred că există o mare valoare în a fi legat de o biserică. Frank fiind pastorul nostru, discutăm şi schimbăm idei în mod liber. Respectăm, cu adevărat, punctele de vedere ale celuilalt. Acţionăm ca un fel de adăpost spiritual pentru misiune şi suntem o resursă pentru ei, în ceea ce priveşte oamenii şi rugăciunea. Cei de la Love In Action devin parte integrantă a bisericii – nu se află într-un colţ, vorbind despre homosexualitate. Sunt prezenţi într-un spectru mai larg al vieţii bisericii. Sunt implicaţi în predarea la şcoala duminicală, în interpretarea dramatică, în muzică şi altele. Au o experienţă multilaterală, ceea ce cred că este cel mai bun lucru pentru ei.

Exodus: Cum aţi rezuma experienţa dv. cu Love In Action?

Mike Riley: Cred că este un lucru bun care are loc în biserica noastră. Dintre toate misiunile, probabil că a adus cele mai multe roade pentru biserică. Prin Love In Action am primit oameni cu adevărat buni în ceea ce priveşte conducerea şi partea muzicală a slujirii noastre. Dumnezeu a binecuvântat dorinţa noastră de a păşi într-un domeniu foarte controversat. Pentru că am fost dornici să ne alăturăm adevărului, El a onorat aceasta şi ne-a dat succes şi roade bune din eforturile noastre. A fost un plus pentru caracterul bisericii ca întreg. Cred că Dumnezeu va binecuvânta o biserică dornică să se implice în probleme dificile şi să ia poziţie pentru ceea ce este corect.

Informaţie adiţională

De când a avut loc acest interviu, misiunea foştilor homosexuali Love In Action, asociată cu biserica Church of the Open Door, şi-a schimbat numele în New Hope Ministries. Pastorii care se pregătesc să lanseze o misiune a foştilor homosexuali în biserica lor îl pot contacta pe Mike Riley la biserica Church of the Open Door, 2130 Fouth Street, San Rafael, California 94901, USA, telefon: (01)415.459.1980. Mike este autorul broşurii A Pastor’s Perspective on Ex-Gay Ministry.

[Mike Riley, A Pastor’s Perspective on Ex-Gay Ministry. Copyright © Mike Riley. Tradus şi publicat cu permisiune. Pentru ajutorul care nu mai este disponibil la Exodus International, contactează Exodus Global Alliance.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *