Longevitatea homosexualilor: Înainte şi după epidemia de SIDA

de Dr. Paul Cameron, William L. Playfair şi Stephen Wellum

Sumar
Dr. Paul Cameron, Președintele Institutului pentru Cercetarea Familiei

Dr. Paul Cameron, Președintele Institutului pentru Cercetarea Familiei

Deşi Surgeon General [Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate Publică din SUA, n. trad.] a caracterizat sexul homosexual ca „normal” şi „sănătos”, homosexualii şi consumatorii de droguri intravenoase au suferit, disproporţionat mai mult, de epidemia de SIDA. Longevitatea este deseori utilizată ca o măsură a sănătăţii. Cât trăiau homosexualii înainte de epidemia de SIDA şi cât trăiesc astăzi? Am examinat 6737 de necrologuri/anunţuri de deces din optsprezece jurnale homosexuale din SUA din ultimii treisprezece ani şi le-am comparat cu necrologurile din două ziare convenţionale. Necrologurile din ziarele nehomosexuale au fost similare cu mediile SUA în ceea ce priveşte longevitatea: vârsta mediană de deces la bărbaţii căsătoriţi era de 75 de ani, 80 de procente au murit bătrâni (65 de ani sau mai bătrâni); pentru bărbaţii necăsătoriţi era de 57 de ani, 32 de procente au murit bătrâni; pentru femeile căsătorite era de 79 de ani, 85 de procente au murit bătrâne; pentru femeile necăsătorite era de 71 de ani, 60 de procente au murit bătrâne. Pentru cele 6574 de morţi homosexuale, vârsta mediană de deces, dacă SIDA a fost cauza, era de 39 de ani, indiferent dacă individul avea sau nu un PTL [partener pe termen lung, n. trad.], 1 procent au murit bătrâni. Pentru cei 829 care au murit de alte cauze decât SIDA, vârsta mediană de deces era de 42 de ani (41 de ani pentru cei 315 cu un PTL şi 43 de ani pentru cei 514 fără) şi < 9 procente au murit bătrâni. Homosexualii au avut mai frecvent parte de un sfârşit violent prin morţi accidentale, moarte în accidente de maşină, sinucidere şi crimă, decât bărbaţii în general. Cele 163 de lesbiene au înregistrat o vârstă mediană de deces de 42 de ani (20% au murit bătrâne) şi au prezentat rate înalte ale morţii violente şi cancerului, comparativ cu femeile în general. Homosexualii bătrâni apar ca fiind mai puţin numeroşi proporţional decât echivalenţii lor nehomosexuali, în literatura ştiinţifică din 1859 până în 1993. Tiparul evident al morţii violente din necrologurile homosexuale este în acord cu tiparul prezentat în studiile publicate despre homosexuali şi consumatorii de droguri intravenoase. Se poate ca homosexualii să fi experimentat o durată de viaţă scurtă în ultimii 140 de ani; SIDA a redus-o, aparent cu aproximativ 10 procente. O astfel de durată de viaţă scurtă pune în discuţie caracterul sănătos al homosexualităţii.

Referinţe

Cameron P., Playfair W. L., & Wellum S. (1994) The longevity of homosexuals: before and after the AIDS epidemic. Omega Journal of Death and Dying, 29(3): 249-272.

[Paul Cameron, Ph.D., William L. Playfair, Stephen Wellum, The Longevity of Homosexuals: Before and After the AIDS Epidemic. Copyright © Family Research Institute. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *