Cum să te confrunţi cu atracţiile faţă de persoanele de acelaşi sex

de Frank Worthen

Frank Worthen

Frank Worthen

Una dintre cele mai dificile lupte cu care se confruntă foştii homosexuali, bărbaţi şi femei, este să îndure atracţiile pe care încă le au faţă de persoanele de acelaşi sex. Deseori duşmanul profită de situaţie şi aduce vină, condamnare şi sentimente de neajutorare şi eşec.

Atracţiile pot fi împărţite în două tipuri. Atracţiile instantanee sunt cele simţite faţă de oameni pe care nu-i cunoaştem, în întâlniri întâmplătoare, când mergem pe stradă, facem cumpărături sau chiar în timpul programului la biserică.

Al doilea tip de atracţie este cel faţă de cineva pe care îl cunoaştem, cineva cu care lucrăm sau cu care trebuie să interacţionăm în mod regulat.

Libertate durabilă

Într-o seară vorbeam cu un client care a spus: „De-abia pot să trăiesc cu vina pe care o simt. Chiar şi astăzi am eşuat în mod repetat. I-am vrut ca parteneri sexuali pe toţi cei care mi-au ieşit în drum. Mă simt ca un prostituat.”

Ca cei mai mulţi oameni, el avea o anumită biruinţă în lunile de iarnă, dar când soarele ieşea şi hainele se scoteau, avea o adevărată problemă. Este de puţin folos să spui doar: „Încetează!” Poate exista o oră de biruinţă înainte de o nouă alunecare în vechile tipare de comportament. Numai când ajungem să ne înţelegem pe noi înşine şi să vedem ce se află în spatele atracţiilor, putem găsi o anumită libertate durabilă.

Deşi unele atracţii sunt în mod clar sexuale, multe nu sunt. Trebuie să ne examinăm sentimentele şi să descoperim varietatea de nevoi care ne fac să fim atraşi de alţii.

Problema depăşeşte domeniul homosexualităţii, deoarece toţi creştinii se confruntă cu ea. Bărbatul sau femeia „normali” observă cum sunt îmbrăcaţi oamenii, cum se mişcă şi gradul lor de sofisticare. Atracţiile lor sunt un amestec de interese atât sexuale, cât şi nesexuale.

Intervievând bărbaţi heterosexuali, am descoperit că cel mai adesea îşi aleg prietenii pentru ca, într-un anumit fel, să-i completeze. Un bărbat va urmări să aibă un prieten arătos, ca să aibă parte de atenţia primită de la femei. Un altul se va împrieteni cu cineva din echipa sportivă, ca să aibă parte de gloria învingătorului şi să fie o figură importantă.

Ce se află în spatele atracţiilor?

În general, în spatele atracţiilor stau două lucruri: unul, că pielea este atrasă de piele, şi celălalt, o anumită formă de deficienţă. Cu privire la primul, poate că bărbaţii au o problemă mai mare, deoarece aparent bărbaţii răspund mai mult la vizual. Totuşi, pofta este comună tuturor – heterosexualilor, ca şi homosexualilor. Scriptura vorbeşte clar despre ispita cu care ne vom confrunta în ceea ce priveşte pofta, astfel încât „nu vă miraţi”. (1 Petru 4:12) Toţi oamenii trebuie să lupte împotriva senzualităţii. Puţină prevedere face mult pentru evitarea capcanelor lui Satan. Dumnezeu ne dă cu mână largă înţelepciune, ca să ne ajute să evităm să intrăm în capcanele duşmanului. Trebuie să învăţăm să ne ferim de locuri şi situaţii în care nu ne putem descurca. O mână înţeleaptă nu oferă duşmanului instrumente pe care să le folosească împotriva sa.

Deficienţele

Al doilea motiv al atracţiilor asupra căruia trebuie să ne concentrăm: deficienţele care datează probabil din frageda copilărie. Sentimentele de inadecvenţă ne-au făcut să-i admirăm pe cei adecvaţi, care păreau într-un anumit fel mai buni decât noi. Totul a început destul de simplu, admirându-i pe cei cu care vroiam să semănăm.

Unele deficienţe ale noastre nu erau din domeniul fizic – cel temător admirându-l pe cel curajos; cel încet, pe cel rapid; cel singuratic, pe cel popular social. Dar fizicul pare să joace întotdeauna un rol major. Cel slab sau cel gras îl admiră pe cel musculos. Cei fără muşchi puternici încearcă să-şi modeleze trupul. Făcând astfel, devin tot mai conştienţi de cei superiori în domeniul respectiv. Până şi imaginile cu muşchi puternici dintr-o revistă încep să le atragă atenţia.

În timp ce invidia faţă de alţii şi obsesia în domeniul respectiv cresc, este posibil ca o astfel de concentrare să devină sexualizată în anii de pubertăţii. Aşa începe un „parţialism”, o obsesie faţă de o anumită parte a trupului.

Invidia

Multe atracţii ale noastre se bazează doar pe invidie şi trebuie să fie aduse înaintea Domnului şi mărturisite. Dumnezeu ne-a făcut aşa cum suntem şi nu trebuie să-I spunem lui Dumnezeu că a făcut o greşeală întocmindu-ne.

Desigur, dacă am neglijat trupul pe care ni l-a dat Dumnezeu, suntem obligaţi să-l restaurăm, pierzând în greutate sau învingând abuzul de substanţe. Să luptăm astfel cu atracţiile va face mult bine pentru obţinerea biruinţei în acest domeniu.

Alte atracţii

Dar cum rămâne cu atracţiile faţă de cei din jur, îndeosebi faţă de creştinii cu care avem părtăşie? Cum trebuie să răspundem la ele? Să rămânem sau să fugim?

Ni se spunem clar să fugim de poftele tinereţii (2 Timotei 2:22), dar se aplică aici? Mulţi simt o vină mai mare când cel de care sunt atraşi este un creştin. Simt că, într-un fel, au dezonorat pe un sfânt al lui Dumnezeu. Se simt murdari şi îşi închipuie că Dumnezeu îi dispreţuieşte pentru pofta lor. Din nou, să separăm sexualul de nesexual. Lui Satan îi place să-l bată la cap pe fostul homosexual cu mesajul: „Tocmai ai dat greş; nu te-ai schimbat. Dumnezeu nu lucrează în viaţa ta.”

Adesea nu a existat un element sexual în atracţie, dar din cauza sugestiei satanice s-a dezvoltat un interes sexual. Mergi întotdeauna la Dumnezeu pentru adevăr! Dumnezeule, ce simt cu adevărat? Este sexual? Este doar invidie şi dorinţa de a avea ce are altul? Să nu ne condamnăm fără un proces. Poate că Dumnezeu tocmai ne-a achitat!

Ispitele sexuale

Dar dacă simţim o dorinţă sexuală, o nevoie puternică pentru contact sexual? Din nou, mărturiseşte şi primeşte iertarea pe care Dumnezeu ţi-o dă în mod liber.

Este foarte folositor să mărturiseşti şi altcuiva şi să dai socoteală faţă de cineva. Toţi avem nevoie de parteneri de rugăciune care să ne sprijine. Poate că avem tendinţa să fugim, să rupem orice contact cu cel de care suntem atraşi. Este lucrul potrivit de făcut?

Aici este posibil să primim răspunsuri diferite, dar eu vă voi împărtăşi părerile mele.

Dacă cel de care suntem atraşi este un creştin, nu cred că putem, pur şi simplu, să-l scoatem din viaţa noastră. Cred că îi datorăm lui şi Trupului lui Cristos să îndurăm relaţia.

Dacă nu a existat seducere din partea celuilalt, iar toată ispita sexuală este în propria ta minte, nu este corect să pleci şi să-l respingi pe celălalt aparent fără niciun motiv. Nu ajută nici să-i spui ce simţi, fiindcă nu te poate ajuta în acest domeniu. Cred că ar trebui să fugim numai când există o intenţie sexuală din partea celuilalt.

Evitarea scăpării

Am folosit termenul „a îndura” şi poate vă întrebaţi ce înseamnă el. Este o expresie pe care o auzim deseori, referindu-ne uneori la o situaţie dureroasă, când s-a pierdut ceva: o persoană, o slujbă sau o anumită formă de siguranţă. Ea implică evitarea scăpării şi împăcarea realistă cu situaţia respectivă.

Dacă nu ne înfruntăm direct atracţiile, vom fi nevoiţi să ne confruntăm cu ele iar şi iar. Un lucru în favoarea noastră este că atracţiile rareori durează un timp îndelungat, se estompează şi sunt adesea înlocuite de noi atracţii.

Deşi nu ar trebui să punem orice prietenie sub microscop, va trebui să ne cercetăm puţin sufletul. Atracţiile mistuitoare pot fi o formă de idolatrie prin care ne închinăm mai mult creaturii decât Creatorului. Dacă ştim că este adevărat, dacă cineva este mai important pentru noi decât Dumnezeu, trebuie să ne mărturisim idolatria şi să-I cerem lui Dumnezeu să pună ordine în situaţia respectivă.

Se pare că cei mai mulţi oameni, homosexuali sau nu, se află într-o căutare constantă a aprobării. Toţi avem nesiguranţe profunde şi avem nevoie de puterea altora în viaţa noastră. Totuşi, aprobarea trebuie să vină mai întâi de la Dumnezeu, sau nu vom fi niciodată satisfăcuţi şi ne vom afla întotdeauna într-o nesfârşită căutare.

Învingerea pasiunii nebune

Eşti prins chiar acum într-o pasiune nebună mistuitoare şi nu ştii ce să faci? Ca măsură temporară, dacă este posibil, evită ocaziile în care îl vezi pe cel de care eşti atras. Folosirea mai degrabă a telefonului, decât vizitarea lui, va ajuta la învingerea atracţiei fizice.

Chiar dacă nu simţi dorinţa, trebuie să încurajezi alte relaţii, atât pentru tine, cât şi pentru prietenul tău. Căutând prietenii noi, trebuie să renunţăm şi să dăm la o parte toate obiceiurile stilului nostru de viaţă din trecut.

Vom descoperi că cei neatrăgători pot deveni atrăgători pentru noi în alte moduri, nesexuale. Putem avea o părtăşie frumoasă cu alţii care nu îşi poartă toate darurile în exterior. Trebuie să ne ferim de retragere şi izolare. Deschizându-ne viaţa noastră faţă de alţii, vom avea parte de o răsplată sănătoasă; îngustarea prieteniilor conduce la relaţii distorsionate.

Nevoile noastre

Fiecare are nevoie de căldură şi acceptare. Dumnezeu a creat Biserica, Trupul lui Cristos, pentru a ne susţine, pentru a ne împlini nevoile în acest fel. Când nevoile profunde sunt împlinite, când ne simţim în siguranţă şi avem un sentiment de apartenenţă, nu vrem ce au alţii, iar atracţiile îşi pierd puterea.

Aşa că nu-ţi da în cap de fiecare dată când eşti atras de cineva. Începe să-ţi umpli golurile şi lipsurile din viaţă într-un mod sănătos, bun. Mustră-l pe duşman şi nu crede minciunile lui. Separă adevărul de minciună şi mărturiseşte-I lui Dumnezeu ce este adevărat. Apoi umblă în iertarea pe care vrea El să o ai.

[Frank Worthen, How to Deal with Same-Sex Attractions. Copyright © Frank Worthen. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Mircea says:

    Mi-a plăcut mult articolul. Sintetizează foarte frumos bazele practice ale luptei noastre împotriva atracţiilor. Observ foarte clar în mine faptul că deseori folosesc zbaterea mea ca scuză pentru a-mi face de cap şi a aluneca în lucruri de care cu siguranţă ar trebui să mă feresc. Puţine lucruri le găsesc mai periculoase decât a privi la mine însumi şi la cât sunt de jalnic. Deseori când fac asta, mă aflu deja pe o pantă descendentă care în cele din urmă duce la păcătuire. Nu pot să mă opresc şi să privesc la faptul că nu am scăpare. Satana se îngrijeşte bine de tot să îmi pună astfel de gânduri în minte. Realitatea e că odată ce aleg să stau departe de orice înseamnă viaţă gay, totul e o luptă. Poate nu e o luptă mai intensă decât la cei hetero sau poate e, dar cu siguranţă e una care îşi poate găsi victorie. Mulţumesc mult pentru resurse! Paşii aceştia simpli pot fi un real ajutor. Asta bineînţeles dacă suntem serioşi cu noi înşine şi cu Cel care e mai tare şi e în noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *