Întrebări pe care le pun oamenii despre grupurile de suport

de Joe Dallas

Joe Dallas

Joe Dallas

Suntem încântaţi datorită formării grupurilor noastre online pentru familii care au pe cineva drag homosexual şi pentru bărbaţii care se luptă cu folosirea pornografiei sau cu alte comportamente sexuale. După douăzeci şi şapte de ani în care am oferit consiliere biblică faţă în faţă celor care se luptă cu astfel de probleme, realizăm că mulţi nu au acces la un consilier creştin specializat pe domeniile respective. Deci lansăm aceste grupuri pentru a veni mai eficient în întâmpinarea nevoilor categoriei de populaţie pe care o slujim.

Când cineva ia în considerare să se alăture unui grup, are întrebări. Pentru a te ajuta să te decizi dacă aceste grupuri sunt sau nu pentru tine, am compilat o listă cu primele zece cele mai frecvent puse întrebări pe care le primim referitor la grupurile noastre. Sper ca ele să te ajute să te lămureşti cu privire la ceea ce oferim şi să te ajute să iei o decizie în cunoştinţă de cauză cu privire la serviciile noastre.

  1. Cum funţionează efectiv grupurile?

Fiecare grup se întâlneşte săptămânal timp de două ore, pe o perioadă de zece săptămâni, folosind un software pentru conferinţe live. Formatul necesită un computer şi îţi permite să îi vezi pe ceilalţi membri ai grupului pe ecranul computerului tău, să vezi slide-urile Power Point folosite în sesiunile de predare şi să-i auzi pe ceilalţi membri ai grupului şi pe profesor. Vei vedea că un astfel de software este foarte uşor de folosit.

Când te înregistrezi pentru grup, ţi se trimite o carte prin e-mail şi, de asemenea, primeşti un program care arată ce teme vor fi acoperite în fiecare săptămână. Ţi se cere să citeşti ceva în timpul săptămânii, pentru a te pregăti pentru fiecare sesiune de grup.

În prima sesiune de grup, ţi se va acorda timp să te prezinţi, să ne faci cunoscută situaţia sau problema care te-a determinat să te alături grupului şi să ne lămureşti ce speri să câştigi din experienţa de grup. Săptămânal vom verifica împreună cu tine dacă scopurile tale sunt realizate.

Fiecare sesiune începe cu o „verificare”, în timpul căreia fiecare membru spune grupului cum a fost săptămâna pentru el/ea şi ce progres a făcut. Urmează apoi o sesiune de predare de douăzeci şi cinci de minute, urmată de o discuţie de grup, la care este de aşteptat să participe toţi membrii.

  1. Predarea săptămânală se bazează pe psihologie, pe recuperare sau pe Biblie?

Materialul pe care îl predăm se bazează, în primul şi în primul rând pe Biblie, dar include într-adevăr principii de recuperare care, credem noi, sunt compatibile cu Scriptura. Examinăm fiecare teorie cu Biblia şi, dacă este în contradicţie cu Scriptura, nu o folosim. Dacă este compatibilă cu Scriptura şi relevantă pentru lucrarea noastră, o folosim. Nu suntem o organizaţie în doisprezece paşi şi, deşi nu obiectăm la abordarea în doisprezece paşi, ştim că există deja destule grupuri care o folosesc deja.

  1. Cât timp pe săptămână îmi solicită grupul?

Vei avea nevoie în total de două ore şi jumătate săptămânal – două ore pentru fiecare sesiune de grup şi aproximativ treizeci de minute pentru a realiza tema de citit săptămânală.

  1. Cum pot şti dacă am sau nu nevoie de un grup ca al vostru?

Dacă te confrunţi cu o problemă, un obicei sau o situaţie continuă, care necesită mai multe informaţii şi cunoştinţe decât ai în prezent, sau dacă ai nevoie de suportul unor oameni care trec printr-o situaţie similară, sau dacă ai nevoie de un plan detaliat, bazat pe Biblie, pentru problema ta, atunci grupul este pentru tine.

  1. Ce pot aştepta, în mod realist, să obţin de la grup?

Principalele două beneficii pe care le vei obţine de la grup sunt cunoaşterea şi echiparea. Ca rezultat al parcurgerii cursului de zece săptămâni, vei dobândi o cunoaştere mult mai profundă a naturii problemei sau situaţiei cu care te confrunţi şi vei dobândi un plan clar, punct cu punct, pentru a urma o acţiune concretă prin care să te ocupi de ea.

Dacă te confrunţi cu problema cuiva drag, vei dobândi instrumentele necesare pentru menţinerea relaţiei tale cu cel drag, păstrând o atitudine clară, şi vei învăţa cum să negociezi limite, ca şi metode pentru a te ocupa de relaţia ta în viitor.

Dacă te confrunţi cu o luptă proprie, vei dobândi un plan în cinci puncte pentru menţinerea integrităţii şi consecvenţei, care va include instrumente specifice, ca şi dezvoltarea unei structuri zilnice şi săptămânale, pentru a te asigura că progresezi în mod potrivit, şi un plan concis de prevenire a recidivei.

  1. Ce rezultate aţi avut în trecut cu materialul pe care îl folosiţi în grup?

Materialul a fost folosit şi testat mai mult de douăzeci de ani la conferinţe şi seminarii ţinute în biserici din toată ţara. Feedbackul pe care l-am primit a fost extrem de pozitiv şi a fost publicat în cărţi care continuă să se vândă în librăriile creştine şi pe site-ul Amazon.com.

  1. Ce fel de continuare se oferă după ce se termină cursul de zece săptămâni?

O întâlnire săptămânală va fi disponibilă pentru oricine a făcut parte din grup şi doreşte să primească în continuare suport şi monitorizare săptămânală.

  1. Pot să fac parte din nou dintr-un grup, dacă simt nevoia?

Desigur. Uneori oamenii simt nevoia să facă parte dintr-un grup pentru „împrospătare” şi am fi fericiţi să ni te alături din nou, dacă simţi nevoia.

  1. Vreau să mă alătur, dar nu-mi permit taxa de înregistrare. Ce pot să fac?

Am încercat să menţinem un cost scăzut pentru participarea la grup, pentru a-l face accesibil pentru cât mai mulţi oameni. Deoarece consilierea costă în mod normal un minim de 75-100 de dolari, poţi face comparaţia între costul grupului de 200 de dolari pe lună şi minimul de 300-400 de dolari pe care i-ai cheltui pentru consilierea săptămânală. Iar grupul oferă două ore de slujire, pe când consilierea oferă doar una!

Totuşi, suntem foarte conştienţi de vremurile în care trăim şi de provocările economice cu care se confruntă mulţi. Deci în funcţie de caz, oferim burse. Dacă eşti interesat să ni te alături, dar ai nevoie să te informezi despre disponibilitatea bursei, dă-ne de ştire.

  1. Ce gen de biserici şi organizaţii ar susţine lucrarea voastră?

Suntem o misiune a bisericii Newport Mesa Church din Costa Mesa, California, o biserică din confesiunea Adunările lui Dumnezeu. Lucrăm, de asemenea, regulat cu Calvery Chapels, Focus on the Family, Institutul de Cercetare Creştină, Asociaţia Americană a Consilierilor Creştini şi cu multe confesiuni, care includ Convenţia Baptistă de Sud, Foursquare, Nazarinenii şi Independenţii.

[Joe Dallas, Questions People Ask About Support Groups. Copyright © 2015 Joe Dallas. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *