Întreabă-l pe profesorul Theophilus!

de J. Budziszewski

J. Budziszewski

J. Budziszewski

Ieri, în vestiar la serviciu, unul dintre colegii mei de muncă a găsit o scrisoare aparţinându-i unui alt coleg de muncă. A luat scrisoarea şi a citit-o. Era de la partenerul homosexual al colegului nostru. Restul personalului a aflat imediat despre homosexualitatea acestuia.

Dragă Profesore Theophilus,

Nu spusese nimănui, aşa că a fost atât de surprinzător. Sunt o mulţime de creştini mărturisitori la serviciu, foarte răuvoitori în felul în care vorbesc despre homosexualitate. Cum pot eu, ca şi creştin, să i-L arăt pe Cristos colegului meu homosexual şi în acelaşi timp, să îi ajut pe ceilalţi creştini de la serviciu să vadă că noi, ca şi creştini, trebuie să fim preocupaţi de binele etern al homosexualilor, nu să fim lipsiţi de respect faţă de ei? Nu cunosc persoana foarte bine, pentru că lucrează cu noi de numai câteva luni, dar vreau să fiu cumva în stare să depun mărturie faţă de el.

Cu sinceritate,

Jason

Profesorul Theophilus răspunde:

Dragă Jason,

Cred că va trebui să depui mărturie despre dragostea lui Cristos nu numai faţă de colegul tău care este homosexual, ci şi faţă de colegii tăi care spun că sunt creştini, dar vorbesc răuvoitor. Este destul să îi întrebi dacă sunt serioşi cu privire la jertfa lui Cristos. Isus a murit nu numai pentru păcatele tuturor, ci şi din cauza păcatelor tuturor. Nu numai heterosexualii, ci şi homosexualii sunt incluşi printre cei dintâi; nu numai homosexualii, ci şi heterosexualii sunt incluşi printre cei din urmă. Depunând mărturie atât faţă de colegul homosexual, cât şi faţă de colegii care spun că sunt creştini, dar vorbesc răuvoitor, aminteşte-ţi să vorbeşti mai degrabă cu blândeţe, decât cu siguranţă de sine, pentru că şi tu eşti doar un păcătos iertat.

Din cauza direcţiei potrivnice din care bate vântul, te afli într-o situaţie dificilă pentru a mărturisi. Îţi poate fi de ajutor să îţi aminteşti cele patru linii directoare pentru relaţiile cu oamenii care nu împărtăşesc standardele biblice (ceea ce înseamnă şi cei care urăsc): Nu te certa, Nu te scuza, Nu bate în retragere şi Nu te lăsa prins în capcană. Nu te certa înseamnă să nu te laşi atras într-un meci de strigăte sau într-o dezbatere. Nu te scuza înseamnă să nu te simţi vinovat sau să nu scuzi ceea ce ştii că eşti greşit. Nu bate în retragere înseamnă să-ţi aperi punctul de vedere, fără să te clatini sau să-ţi schimbi părerea. Nu te lăsa prins în capcană înseamnă să eviţi situaţiile în care eşti tentat să te dai bătut.

Cel mai bun sfat după Scriptură pentru aceste situaţii este Coloseni 4:6: „Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia”; 1 Petru 3:15-16: „Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândeţe şi teamă, având un cuget curat; pentru ca cei ce bârfesc purtarea voastră bună în Cristos, să rămână de ruşine tocmai în lucrurile în care vă vorbesc de rău”; şi 1 Tesaloniceni 5:17: „Rugaţi-vă neîncetat.” Dacă nu ştii cum să te rogi în această privinţă, aminteşte-ţi Romani 8:26: „Tot astfel şi Duhul ne ajută în slăbiciunea noastră: căci nu ştim cum trebuie să ne rugăm. Dar Însuşi Duhul mijloceşte pentru noi cu suspine negrăite.” De multe ori acest pasaj va fi ca apa rece pentru inima ta.

Har şi pace,

Profesorul Theophilus

[J. Budziszewski, Ask Professor Theophilus. Copyright © J. Budziszewski, Profesor de management şi filozofie, Universitatea din Texas, Austin, SUA, autor al How to Stay Christian in College şi The Line Through the Heart: Natural Law as Fact, Theory, and Sign of Contradiction. Acest articol a apărut iniţial în Boundless, www.boundless.org. Tradus şi publicat cu permisiune. Cei patru „nu” sunt împrumutaţi din cartea autorului, How to Stay Christian in College.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *