În căutarea libertăţii

de Jack Morlan

Am renunţat la căsnicia mea şi m-am avântat în stilul de viaţă homosexual. În sfârşit, eram liber!… Sau nu? La câteva luni după ce îmi părăsisem soţia, când am mers acasă în vizită, tatăl meu m-a înfruntat.

„Fiule, vreau să ştiu care este problema”, a spus el. „Ce s-a întâmplat cu căsătoria ta?”

„Tată, mai bine ai sta jos”, i-am răspuns, „fiindcă nu vei înţelege. Nici eu nu înţeleg.” Am făcut o pauză şi l-am privit. „Tată, sunt homosexual.”

S-a făcut alb la faţă, iar apoi a început să plângă. „Ce am făcut, mama ta şi cu mine, ca să se întâmple aşa ceva?” a spus el, plângând cu sughiţuri.

„Tată, nu a fost ceva ce aţi făcut voi. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu mine.”

Am vorbit mult timp. „Ştiu că va trece o vreme până vei accepta asta”, i-am zis în cele din urmă, „şi ştiu şi că nu vei mai vrea să vin acasă. Accept asta şi mă voi ocupa eu însumi de problema mea.”

Apoi mama a venit acasă, iar eu am plecat. I-am privit din uşă, în timp ce tata plângea, iar mama îl ţinea în braţe. Încă nu ştia ce se întâmplase. Am plâns tot drumul către acasă, ştiind că nu aveam să-mi mai văd părinţii niciodată.

Am crescut în anii ’50, la o fermă în sudul Iowa. Viaţa mea a fost liniştită până la vârsta de şapte ani, când un văr al meu şi nişte băieţi din vecinătate au început să joace un „joc secret” cu mine. Am devenit victima unui abuz sexual.

La început activităţile noastre aveau loc doar ocazional, dar când aveam nouă ani, aveau deja loc de două sau trei ori pe săptămână.

Abuzul a continuat în anii adolescenţei. Am devenit foarte singuratic, confuz şi rănit. Se părea că singurul mod în care puteam dezvolta o relaţie cu un bărbat era îngăduindu-i să mă abuzeze sexual.

Destul de trist, simţeam că nu le puteam spune părinţilor. Vărul meu şi băieţii din vecinătate frecventau aceeaşi biserică şi şcoală ca mine. Deşi familia mea auzise despre Isus Cristos, niciunul dintre noi nu avea o relaţie personală cu El.

Am auzit prima oară cuvântul „homosexual” la colegiu şi am realizat că se referea la mine. Căutarea de ajutor la consilieri nu mi-a fost de folos. „Acceptă acest lucru”, mi-au spus ei. „Te-ai născut aşa şi nu poţi face nimic ca să te schimbi.”

Dar eu nu vroiam să accept. „Poate că dacă aş fi căsătorit, lucrurile s-ar schimba”, m-am gândit eu, şi aşa am găsit o tânără drăguţă. Căsătoria noastră a fost un dezastru.

După patru ani, am realizat că nu mai puteam să-mi neg homosexualitatea sau să distrug viaţa soţiei mele. Am divorţat şi am părăsit şcoala. Am fugit literalmente şi nimeni nu ştia unde eram.

Au trecut câteva luni, după care am primit un telefon. Era tatăl meu. Îmi dăduse de urmă şi vroia să vin acasă. Vroia, de asemenea, să ştie ce se întâmpla în viaţa mea. În cele din urmă, m-am dus acasă în weekendul de Ziua Recunoştinţei. Toată familia era acolo. Mai târziu în acea zi, când mama şi surorile mele s-au dus la plimbare, tata m-a înfruntat. I-am spus despre homosexualitatea mea, iar apoi am plecat.

„Nu-mi voi mai vedea părinţii niciodată”, m-am gândit eu. Nu după mult timp eram afundat până peste cap în stilul de viaţă homosexual. „Îmi voi face o viaţă total diferită.” Banii şi puterea au devenit zeii mei şi am făcut totul ca să-i am.

Am mers la şcoala de cosmetologie, lucrând cu program complet în timpul zilei şi mergând la cursuri seara. Eram hotărât să devin cineva. Apoi, spre surpriza mea, am primit o scrisoare de la ai mei.

„Fiule, nu înţeleg ce a dus la situaţia în care te afli”, îmi scria tatăl meu, „dar vreau să ştii că te iubesc fiindcă eşti sânge din sângele meu. Eşti sânge din sângele meu şi al mamei tale şi vrem să te ajutăm. Vino oricând să vorbeşti cu noi! Te iubim.”

Cuvintele tatălui meu m-au atins profund. Astăzi ştiu că dragostea necondiţionată a părinţilor mei este cea care m-a ajutat să mă confrunt cu acea perioadă dificilă din viaţa mea şi m-a oprit să renunţ complet la Dumnezeu.

Mama şi tata au început să caute o relaţie mai profundă cu Isus Cristos. Au schimbat biserica şi au găsit un grup dedicat de credincioşi care să se roage pentru mine. Au continuat să se poarte cu dragoste cu mine şi cu partenerul meu homosexual, Thom. În ciuda atitudinii mele răutăcioase şi a manipulărilor mele constante, au continuat să-mi arate dragoste.

Nu vroiam cu adevărat ajutorul părinţilor mei. Câştigasem deja putere în cercurile sociale homosexuale. Eram partener la un salon de coafură. Eram chiar „cineva” în societatea oamenilor „normali”! Credeam că reuşisem, când de fapt Satan mă legase atât de tare!

Credeam că puterea şi banii erau cele mai importante lucruri din lume şi pentru a le avea, îi manipulam pe alţii în orice mod posibil. Odată ce obţineam ceea ce vroiam de la cineva, renunţam la el ca la un gunoi.

Din perspectiva mea, lucrurile mergeau bine. Aveam un iubit şi eram partener asociat la o afacere bună. De zece ani trăiam astfel, angrenat în proprietăţi imobiliare, finanţe şi asigurări. Apoi au apărut nişte schimbări. Colegul meu de apartament a devenit nemulţumit de relaţia noastră şi am ştiut când a fost pregătit să se mute. Într-o zi am zburat la Phoenix ca să aduc maşina unui client la Des Moines, ştiind că atunci când voi ajunge acasă voi avea o confruntare cu Thom. Am făcut planuri tot drumul spre casă, hotărât să nu-l las să plece.

În timp ce conduceam spre casă, am observat panouri pe care scria: „Isus mântuieşte” şi „Isus este răspunsul”. Apoi, deşi plănuisem să mă opresc la câteva baruri în drum spre casă, nu am găsii un loc liber. Fără să ştiu, Domnul începea să răspundă la rugăciunile părinţilor mei. După ce am ajuns acasă, Thom m-a anunţat că pleacă: „Mă duc acasă să le zic alor mei adevărul despre noi”, a spus el. „Ne vor spune că avem nevoie de Isus.” „Ei, bine, poate că avem!” am replicat eu, apoi am adăugat: „Dar dacă o să accept acest lucru, am să o fac în felul meu.”

În interior, eram disperat. „Mă voi ruga lui Isus”, m-am gândit eu, „dacă asta îl va ţine pe Thom cu mine aici!” M-am aşezat şi am început să mă rog: „Doamne, dacă eşti Cine spui că eşti şi eşti atât de puternic cum spun oamenii că eşti, atunci vreau să faci ceva în viaţa mea în seara asta. Vreau să cobori aici şi să mă eliberezi de robia în care mă aflu.”

„Nu vreau să laşi nimic în mine”, am adăugat, „fiindcă dacă o vei face, voi da greş.” Mi-am amintit, din ce învăţasem în copilărie, în biserică să cer: „Doamne, vino în viaţa mea şi schimbă-mă acum!” Deodată, am simţit ca şi cum o tonă de cărămizi m-ar fi lovit şi m-ar fi dat jos de pe scaun. În timp ce stăteam pe podea, o senzaţie de căldură mi-a apărut în vârful degetelor şi mi-a urcat în tot corpul, până în vârful capului.

În minte, vedeam lanţurile rupându-se. Dumnezeu rupea lanţurile pe care Satan le înfăşurase în jurul meu! După aceea m-am simţit atât de fericit şi de uşurat! În cele din urmă, m-am întors la colegul meu de apartament şi i-am spus că mă duceam sus să mă întind. „Cred că şi tu ai nevoie de acest Isus”, i-am zis. După ce am stat câtva timp întins, am auzit un strigăt îngrozitor de jos. „Ce s-a întâmplat?” am strigat, alergând jos. „L-am primit şi eu pe Isus”, a spus Thom, „şi am fost eliberat!”

„Mulţumesc, Doamne!”, am spus zâmbind. Eram amândoi atât de emoţionaţi! Simţeam deja o dragoste nouă, diferită între noi, o dragoste de frate prin Isus.

Le-am telefonat părinţilor mei. Tata a plâns când a auzit ce s-a întâmplat. „Este telefonul pe care îl aşteptam!” mi-a spus. El şi mama s-au rugat imediat pentru noi la telefon.

În ziua următoare, m-am dus la lucru la salon, hotărât să nu spun nimic. Prima clientă a intrat şi s-a uitat la mine. „Ce s-a întâmplat cu tine?” „Nimic”, am răspuns. „Nu, este ceva diferit la tine. Nu eşti acelaşi Jack pe care l-am văzut săptămâna trecută. Este o strălucire în jurul tău şi pace pe faţa ta.” „Da?” am întrebat, privind în oglindă. N-am văzut nimic diferit. Clienta a continuat să mă sâcâie până ce, în cele din urmă, i-am spus că Îl primisem pe Isus în inimă. Toată ziua s-a întâmplat acelaşi lucru. „Este ceva diferit la tine”, îmi tot spuneau clienţii.

În sfârşit, a venit ultima clientă din ziua aceea, o doamnă care îmi vestea Evanghelia de zece ani. „Cathy, am ceva să-ţi spun”, am zis imediat ce s-a aşezat pe scaun. Apoi am făcut o pauză, studiindu-i faţa. „Dar pari atât de tristă! Spune-mi mai întâi ce s-a întâmplat.” „Nu”, a zis ea, „spune mai întâi ce veste ai!” Aşa că i-am spus că Îl primisem pe Isus, iar ea a început să plângă. „Jack, nu mai suportam să vin aici”, mi-a zis ea. „Aveam de gând să-ţi spun că nimeni din familia mea nu va mai veni aici. Simţeam că Dumnezeu nu-mi auzea rugăciunile pentru tine. Acum ştiu că Dumnezeu răspunde la rugăciune.” Ce întâlnire plină de bucurie am avut în acea zi! Acea bucurie nu m-a părăsit nici în ziua de astăzi; Cathy şi familia ei îmi sunt mai apropiaţi ca oricând înainte.

Umblarea mea cu Isus a început în anul 1980, iar Dumnezeu m-a condus pas cu pas. Mai întâi, m-a scos din afacerea de parteneriat şi a făcut să am propriul meu salon. Ştiam că venitul nu putea să acopere cheltuielile, dar în prima lună Domnul mi-a dublat câştigurile. Ştiam că, atât timp cât acceptam ca El să aibă control în viaţa mea, va continua să mă binecuvânteze.

Apoi Dumnezeu a adus în viaţa mea o creştină frumoasă. La început, am crezut că avea prea multă voinţă şi că era prea agresivă pentru mine. Dar Domnul ştia de ce parteneră aveam nevoie, pentru a trece de barierele emoţionale pe care le ridicasem timp de douăzeci de ani. Paula şi cu mine ne-am căsătorit în 1981. În ultimii opt ani de căsnicie, tăria şi hotărârea Paulei mi-au adus de atâtea ori vindecare, dându-ne o temelie stabilă pe care să ne clădim vieţile.

Ne-am luptat amândoi cu lucruri profunde din trecutul nostru, dar Dumnezeu a fost întotdeauna cu noi pentru a ne da înţelepciune şi putere. Astăzi căsnicia noastră este puternică, plină de dragoste şi discernământ dumnezeiesc.

Dumnezeu ne-a dat doi fii minunaţi, pe care să-i creştem spre gloria Lui. Ne uităm la aceşti doi copii minune şi Îl lăudăm pentru nevinovăţia lor proaspătă, pentru frumuseţea şi bucuria lor explozivă.

Chiar dacă am fost un băiat de la fermă dintr-un oraş mic, abuzat sexual şi împins spre mişcarea homosexuală, acum pot să mă ridic şi să afirm că există un Dumnezeu viu, care ne eliberează cu adevărat. Aceasta a făcut El pentru mine.

[Jack Morlan, In Search of Freedom. Copyright © Jack Morlan. Jack Morlan este fondatorul şi Directorul misiunii Freedom Ministries din Des Moines, Iowa. El şi soţia lui, Paula, au doi fii, Jason şi Zachary.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *