Identitatea de gen: Ce are ea de-a face cu homosexualitatea?

Homosexualitatea nu este singura problemă cu care se confruntă tinerii de astăzi. Iar datorită mişcării homosexuale, se lansează o provocare chiar conceptului de bărbat şi femeie.

O privire asupra provocării

În cartea lor despre „activismul de gen”, Dincolo de binar, cei de la Gay-Straight Alliance Network definesc identitatea de gen drept „sentimentul interior profund al unei persoane de a fi bărbat, femeie, altceva sau ceva între”. În cartea sa Noul adolescent homosexual, Rich Savin-Williams vorbeşte pe larg despre „fluiditatea” genului la tineretul american. Să luăm, de exemplu, acest pasaj:

„Controversele curente cu privire la etichetele de identitate includ faptul dacă transsexualitatea reflectă o identitate sexuală sau de gen, dacă… [termeni precum] queerboi [termen care se referă la băieţii care se îmbracă şi se comportă ca homosexualii, dar adânc, în interiorul lor nu vor decât să se culce cu fetele, n. trad.] sunt legitimi. Deoarece identitatea personală este negociată în adolescenţă, identitatea sexuală poate fi deosebit de susceptibilă la transformare în această perioadă.”

„Controversele curente cu privire la etichetele de identitate includ faptul dacă transsexualitatea reflectă o identitate sexuală sau de gen, dacă… [termeni precum] queerboi [termen care se referă la băieţii care se îmbracă şi se comportă ca homosexualii, dar adânc, în interiorul lor nu vor decât să se culce cu fetele, n. trad.] sunt legitimi. Deoarece identitatea personală este negociată în adolescenţă, identitatea sexuală poate fi deosebit de susceptibilă la transformare în această perioadă.”

Savin-Williams vorbeşte despre diferiţii termeni pe care adolescenţii îi folosesc pentru a-şi exprima identitatea de gen, etichete care includ ambisexual [o persoană care are o orientare sexuală ambiguă sau care este atrasă atât de bărbaţi, cât şi de femei, n. trad.], polisexual [o persoană atrasă de mai multe genuri, dar nu de toate genurile; a nu se confunda cu bisexual, n. trad.], two-spirit [dacă o persoană este two-spirit, trupul său găzduieşte un suflet masculin şi un suflet feminin, ceea ce poate să însemne că are două genuri, n. trad.], bisexual, lesbiană, tranny [travestit sau transsexual, n. trad.], fag [termen extrem de ofensator, care desemnează un bărbat homosexual, n. trad.], stem [persoana este o mixtură între un bărbat atrăgător fără parteneră, un „armăsar”, şi o femeie care îndeplineşte rolul feminin într-o relaţie lesbiană, n. trad.], stud [bărbat atrăgător fără parteneră, „armăsar”, n. trad.], boi [lesbiană care adoptă o înfăţişare masculină sau un comportament masculin, n. trad.], iar lista poate continua. Comunitatea homosexuală realizează repede că nici măcar umbrela LGBTQ nu este suficient de cuprinzătoare pentru a cuprinde confuzia prin care trece noua generaţie. Hollywood-ul a produs numeroase filme care promovează o imagine pozitivă despre transsexualitate, iar activiştii continuă să facă presiuni asupra şcolilor pentru a implementa metode şi programe care reflectă conceptul genului „fluid”.

Adolescenţa este destul de dezechilibrată, plină de dorinţe, de nesiguranţă, stânjeneală şi necunoscut. Când graniţele dispar, iar discernământul este înlăturat, tot mai mulţi tineri sunt destinaţi să piardă ani de zile din viaţă în robia confuziei de gen.

Dând în vileag confuzia

Biblia afirmă clar că proiectarea de către Dumnezeu a unui sistem de gen binar a fost o reprezentare intenţionată a naturii Sale. (Geneza 1:27) Trendul acesta ascendent îl are în spate pe conspiratorul întunecat din spatele scenei, al cărui prim scop, ştim, este să distorsioneze imaginea lui Dumnezeu pe pământ şi să pretindă sufletele copiilor Săi. Dar nu trebuie să-i confundăm pe oamenii înşelaţi cu Înşelătorul însuşi. Aşa cum a făcut Hristos, misiunea noastră este să-i iubim pe oamenii zdrobiţi şi să vestim eliberarea care este disponibilă în adevăr.

Ce cauzează criza identităţii de gen?

Rădăcinile transgenderismului au numeroase paralele cu homosexualitatea, dar cele două nu sunt întru totul la fel. În amândouă oamenii dezvoltă răspunsuri defensive – destul de inconştient – pentru a se proteja de durere şi respingere. Ceea ce diferă este percepţia persoanei cu privire la ceea ce este adevărat şi convingerile pe care le dezvoltă despre sine, despre alţii şi despre lumea din jur.

La fel ca în cazul homosexualităţii, mulţi dintre cei care se luptă cu identitatea de gen au avut parte de experienţe traumatizante în trecut, care includ abuzul sexual sau fizic, respingerea din partea membrilor de familie de acelaşi sex şi a tovarăşilor de aceeaşi vârstă etc. Ceea ce face lupta lor diferită este că, în loc de (sau pe lângă) dorinţa şi fanteziile cu persoane de acelaşi sex, renunţă şi la genul propriu. Ei simt că nu vor fi în siguranţă, iubiţi sau acceptaţi dacă vor rămâne aşa cum sunt. Tânjesc să-şi ascundă ruşinea şi durerea în înfăţişarea sexului opus.

Luaţi în considerare următorul extras din mărturia lui Joseph Cluse, un bărbat pe care Dumnezeu l-a răscumpărat din transsexualitate.

„Mama m-a născut cu trei luni prea devreme. M-a ţinut în braţe numai puţin înainte să fiu dus repede la incubator, pentru a fi izolat într-un salon lipsit de germeni pentru următoarele şase luni. Pe atunci oamenii nu ştiau despre semnificaţia legăturii dintre mamă şi copil, pentru buna dezvoltare a copilului în primele ore şi zile de viaţă. Sunt convins că despărţirea şi izolarea pe care le-am experimentat la naştere au pavat drumul pe care avea să îl urmeze viaţa mea în anii următori.

Când am absolvit liceul, am decis să fug de orice uram în trecutul meu şi în mine însumi. M-am mutat la New Orleans şi am început să trăiesc şi să muncesc ca femeie pe scena cluburilor de noapte. Luam droguri tot timpul, pentru a rămâne cât mai indiferent posibil şi nu a trecut mult până am început să iau hormoni feminini. Fortăreaţa lui Satan în viaţa mea era de aşa natură, încât nu vedeam un alt curs pentru ea în afară de operaţia de schimbare de sex. Credeam că Dumnezeu făcuse o greşeală dându-mi atribute fizice de bărbat şi eram hotărât să «îndrept» lucrurile.”

Joseph a trăit ca femeie mai mult de douăzeci şi cinci de ani, până acolo încât s-a transformat sexual pe cale chirurgicală. Dar faptul că s-a lăsat pradă confuziei sexuale nu i-a vindecat durerea, aşa cum sperase. Cu trecerea anilor, s-a prăbuşit în droguri şi alcoolism.

Drumul lung al vindecării

Să păşeşti alături de cineva care se luptă cu identitatea sexuală poate fi solicitant şi va fi un test al răbdării. Ca în cazul homosexualităţii, nu există rezolvări rapide. Un lucru pe care este bine să îl reţinem este că dacă a durat ani de zile pentru a se ajunge acolo, va dura ani de zile pentru a se ajunge la o rezolvare.

Chiar după ce a strigat la Dumnezeu şi L-a primit pe Isus Hristos ca Mântuitor al său personal, Joseph a mai trăit şase ani ca femeie – ca femeie căsătorită de fapt. Zdrobirea lui Joseph mergea până în profunzimea fiinţei sale, iar lucrarea interioară a Duhului în el a început foarte încet, foarte blând. Rodul ei nu s-a văzut clar decât mult mai târziu.

„În 1997 m-am mutat la Kentucky ca să particip la programul misiunii CrossOver, pentru a facilita procesul vindecării mele. Deşi încă trăiam ca JoAnna, eram sincer şi deschis cu privire la trecutul meu şi la adevăratul meu sex. Punctul culminant al acelei perioade intense petrecute cu Dumnezeu a fost că, în luna ianuarie a anului 1999, mi-am reluat adevărata identitate şi am început să trăiesc ca Joseph Cluse.

Să trăiesc ca bărbat pentru prima dată în douăzeci şi cinci de ani a fost extrem de înspăimântător şi dificil. A fost greu pentru cei care mă cunoscuseră ca JoAnna să mă accepte ca Joseph. A fost greu chiar şi pentru prietenii mei creştini să înţeleagă zdrobirea pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, o biruiam.

Prin experienţa de care am avut parte la conferinţele CrossOver şi Exodus, am ajuns să văd legătura comună dintre toţi oamenii în robia faţă de un păcat sau altul. Înţelegerea acestui fapt a deschis pentru mine o nouă lume a înţelegerii şi empatiei pentru semenii mei bărbaţi. Doresc să împărtăşesc adevărul pe care l-am învăţat în călătoria mea, pentru ca alţii să poată găsi speranţă în ceea ce eu ştiu că este adevărat: cu Dumnezeu nimic nu este imposibil.”

[Gender Identity. What Does This Have to Do With Homosexuality? Tradus şi publicat cu permisiune. Pentru ajutorul care nu mai este disponibil la Exodus International, contactează Exodus Global Alliance.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *