Homosexualitatea şi adevărul: Situaţia se poate schimba

de Alan Medinger

Alan Medinger

Alan Medinger

La a douăzecea aniversare a Regeneration, vom vedea unde se află misiuni ca Regeneration în ceea ce priveşte mediul social, intelectual şi religios de astăzi şi vom privi înainte la ceea ce prevedem pentru viitor. Acesta este primul articol din serie.

În 1988 şi 1989, Ştirile Regeneration au prezentat o serie de articole numite Homosexualitatea şi adevărul, în care am încercat să contrabalansăm înţelegerile greşite despre homosexualitate, care erau deja obişnuite atunci. Pentru că interpretam datele într-un mod în care puţini o făceau, articolele noastre au fost distribuite şi copiate pe cale largă. Scopul articolelor a fost să lanseze o provocare celor trei convingeri fundamentale pe care se baza acceptarea tot mai mare a publicului faţă de homosexualitate. Acestea trei erau:

  • Homosexualitatea este înnăscută;
  • Homosexualitatea este de neschimbat;
  • Homosexualitatea este nedăunătoare.

Homosexualii şi aliaţii lor au făcut o treabă extrem de eficientă, convingând publicul larg că afirmaţiile de mai sus sunt adevărate, iar aceasta a avut un impact puternic şi larg răspândit – chiar în afara domeniului politic.

Tinerilor le-a fost mai uşor să accepte convingerea că erau homosexuali când simţeau atracţii faţă de persoanele de acelaşi sex sau se luptau cu confuzia faţă de identitatea sexuală, oamenii erau mai puţin dornici să caute schimbarea, iar misiuni ca Regeneration erau aruncate la marginea culturii contemporane.

Cele trei afirmaţii sunt încă fundamentale pentru agenda homosexuală, dar convingerea cu privire la ele începe să se erodeze. Poate că este prea devreme să spunem sigur că situaţia se va schimba, dar astăzi, cele mai multe semne sunt pozitive. Să luăm fiecare afirmaţie în parte.

Homosexualitatea este înnăscută

Un timp se părea că, în fiecare an sau cam aşa ceva, apărea un alt studiu care făcea mass-media să proclame că a fost găsită o cauză genetică a homosexualităţii. Am avut studiul hipotalamusului al lui Simon LeVay, studiul gemenilor al lui Bailey şi Pillard şi cromozomul homosexual al lui Hamer, printre altele. Ei bine, s-a întâmplat ceva. În ultimii şase ani, în mass-media populară nu s-a vorbit despre studii care să confirme rezultatele studiilor anterioare sau care să ofere noi dovezi. De fapt, într-un studiu care a ajuns la mass-media, un grup canadian a încercat să reproducă lucrarea lui Dean Harmer şi a venit cu rezultate care au contrazis rezultatele lui.

Recent, The Boston Globe (7 februarie 1999) a relatat într-un articol intitulat Gena gay care dispare, cum ştiinţa dă înapoi în ce priveşte susţinerea faptului că ar exista o cauză genetică pentru homosexualitate. Scriitorul Matthew Brelis citează lucrarea Dr. Richard Pillard (despre studiul gemenilor) ca „arătând că sexualitatea este mult influenţată de mediu şi că rolul geneticii este, în cele din urmă, limitat”. Mai mult, scriitorul îl citează pe Harmer spunând, cu privire la o cauză genetică: „În mod clar, ceva mai mult decât genele lucrează aici.” Deşi Harmer spune că el crede încă într-o genă homosexuală la bărbaţi, cu câtva timp în urmă a anunţat că lesbianismul este cauzat de mediu.

Articolul din The Boston Globe o citează pe Ruth Hubbard, autoarea lucrării Aruncând în aer mitul genei gay şi membră în bordul Consiliului pentru Genetica Responsabilă, afirmând că a căuta o genă homosexuală nu merită efortul. „Lăsaţi-mă să spun clar”, spune ea, „nu cred că există o genă care guvernează un comportament uman complex. Există componente genetice în tot ce facem şi este o prostie să spui că genele nu sunt implicate, dar eu nu cred că ele sunt decisive.”

Homosexualitatea este de neschimbat

Mai mulţi factori lucrează împotriva mitului că homosexualii nu se pot schimba. Mai întâi, faptul că homosexualitatea nu se poate schimba se bazează, în mare măsură, pe opinia că starea este înnăscută. Deşi logica nu cere să se facă legătura – ar putea depinde de mediu, dar să fie tot de neschimbat – omul în general o face şi pare să creadă: „Ei bine, dacă se nasc astfel, desigur că nu se pot schimba.” Cum convingerea că există o cauză genetică a homosexualităţii este în declin, cu siguranţă încrederea în posibilitatea schimbării va creşte.

Este clar, psihologii şi psihiatrii care declară efectiv, în mod curent, că: „Este bine-cunoscut printre profesionişti faptul că homosexualii nu se pot schimba”, vor trebui în cele din urmă să o arate sau să tacă. De fapt, niciun studiu nu a dovedit vreodată că homosexualii nu se pot schimba. Mai mult, este teoretic imposibil să se vină vreodată cu o asemenea dovadă, atât timp cât mii dintre noi afirmăm că ne-am schimbat.

De fapt, există dovada contrară în rezultatele studiilor actuale care s-au făcut. Fiecare studiu al terapiilor şi programelor desemnate pentru a ajuta oamenii să învingă homosexualitatea a indicat că s-a obţinut un nivel semnificativ al schimbării.

Homosexualitatea este nedăunătoare

Cel puţin în ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, orice persoană informată care neagă că homosexualitatea este distructivă ori minte, ori alege conştient să rămână ignorantă. După aproape orice criteriu care ar indica faptul că un comportament este patologic – alcoolismul, dependenţa de droguri, promiscuitatea sexuală, sinuciderea, boala şi moartea prematură – statisticile arată riscurile teribile inerente trăirii unei vieţi homosexuale. Chiar într-o vreme ca a noastră, în care mass-media şi instituţiile politice şi intelectuale caută să înăbuşe exprimarea anumitor adevăruri, minciuna nu mai poate continua mult timp.

Adăugaţi la toate acestea faptul că milioane de oameni au auzit acum de programele pentru schimbarea homosexualităţii, ca rezultat al anunţurilor naţionale de anul trecut făcute de grupuri creştine conservatoare, şi putem vedea începutul unei schimbări uriaşe în felul în care publicul priveşte homosexualitatea. Dacă opinia generală este că homosexualii se pot schimba şi că stilul lor de viaţă oferă dovezi puternice că schimbarea este un curs bun de urmat, multe vieţi vor fi salvate, iar oportunităţile noastre de a sluji ar putea creşte ca niciodată înainte.

[Alan Medinger, Homosexuality and the Truth: The Tide May be Turning. Copyright © 1999 Alan Medinger & Regeneration, Inc. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *