Gata pentru a învinge

„Gavin” s-a născut în Chicago, ca fiu al unei mame necăsătorite, care avea obiceiul de a se întâlni cu bărbaţi îngrozitori. Odată, un prieteni al mamei lui l-a închis în frigider, ca să-l facă să înceteze cu plânsul (sora mai mare a lui Gavin l-a salvat), dar chiar şi cei „buni” îl băteau când se supărau. Când avea şase ani, Gavin a fost luat de la mama lui de un judecător. După ce a trecut pe la câteva familii sociale, a fost în cele din urmă trimis să locuiască împreună cu rudele în Tennessee.

Familia lui Gavin îl împiedica să calce strâmb. Disciplina lor strictă l-a ajutat să gradueze la timp liceul. Dar nu a ajutat la alinarea resentimentului pe care îl nutrea faţă de mama lui. După ce a absolvit în 1998, s-a mutat înapoi în Chicago, cu intenţia de a „i-o plăti cu vârf şi îndesat”.

Persoana la care s-a întors Gavin totuşi era o femeie foarte bolnavă, care locuia cu sora lui în partea de sud a oraşului. Sănătatea ei precară i-a potolit întrucâtva mânia şi s-a mutat cu ele. Din nefericire, nu după mult timp el şi mama lui au început să se certe. Într-o zi, plecând la lucru supărat, el i-a spus să cadă moartă. Şi exact asta a făcut. La treizeci de minute după ce a plecat el, a avut un atac puternic de inimă şi a murit. Gavin a aflat despre asta când a ajuns acasă seara.

„M-am gândit că o omorâsem”, spune Gavin. Plin de remuşcări, a încercat de două ori să se sinucidă. În cele din urmă, s-a mutat în partea de nord a oraşului ca să scape – „să o iau de la început”. Fără serviciu şi casă totuşi, a dat peste o serie de bărbaţi mai în vârstă, care l-au exploatat. I-au permis să stea cu ei, dar au cerut sex în schimb.

„Vara locuiam pe străzi”, spune el, „dar nu simţeam că am de ales, cel puţin nu iarna. Le-am dat ce au vrut ca să scap de frig.”

Exploatarea l-a făcut amar şi supărat. Vorbea urât cu toată lumea care încerca să-l ajute. Începând din 2011, asta i-a inclus şi pe cei de la Emmaus.

„V-am urât pe toţi când v-am întâlnit prima oară”, spune Gavin despre Emmaus. „Voi, oameni buni, eraţi atât de drăguţi. Şi, pur şi simplu, mă iubeaţi. Am încercat să mă împotrivesc, dar treptat asta chiar m-a cucerit.”

În următorii unsprezece ani, Gavin a venit când şi când la Centrul Misiunii. A făcut un oarecare progres, apoi s-a întors la vechile obiceiuri. Dar la sfârşitul lui 2012, ceva a făcut clic pentru el, când s-a dus cu personalul Emmaus şi cu alţi câţiva bărbaţi la o întâlnire anuală de vindecare sexuală. În sfârşit, a înţeles cât de mult îl iubea Dumnezeu şi s-a schimbat cu adevărat.

Aproape imediat a încetat să fure, să folosească droguri şi să aibă relaţii sexuale. A devenit voluntar la Emmaus câteva zile pe săptămână. A căutat orice fel de muncă cinstită pe care o putea găsi. Astăzi, Gavin este printre cei mai de încredere la Educatori pentru Sănătate, un grup de bărbaţi de la Centrul Misiunii care îi ajută pe bărbaţii noştri să se ocupe de problemele cu care se confruntă (precum adicţiile faţă de droguri sau HIV/SIDA) şi oferă, de asemenea, energie şi monitorizare în Centrul Misiunii.

„Îmi plac aceste schimbări din mine”, spune Gavin. „Acum Îl recunosc pe Dumnezeu şi, cu cât Îl recunosc mai mult, cu atât deschide El mai multe uşi pentru mine. Totul datorită vouă, datorită Emmaus. Nu m-am considerat demn de a fi ajutat înainte, dar voi m-aţi ajutat, iar acum trebuie să dau înapoi mai mult decât mi-aţi dat voi. Ştiu că o să înving. Poate că încă mă lupt să găsesc slujbe şi găzduire, dar pe termen lung, o să înving.”

[Ready to Win. Extras din newsletter-ul Distant Country, iulie 2013. Copyright © 2013 Emmaus Ministries. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *