Foştii homosexuali – Un studiu ştiinţific

de Dan Hitz

Dan Hitz

Dan Hitz

Un studiu pe care îl aşteptam de câţiva ani a fost dat acum publicităţii. Extrasele din presă de la InterVarsity Press sunt cele mai concludente. Îmi place când cercetările ştiinţifice validează ceea ce mii dintre noi am trăit deja şi ceea ce Dumnezeu spune dintotdeauna…. schimbarea este posibilă!

Cercetătorii Stanton L. Jones şi Mark A. Yarhouse au dat publicităţii rezultatele unui studiu de trei ani, prezentându-le la Conferinţa Mondială a Asociaţiei Americane a Consilierilor Creştini. Rezultatele lor arată că schimbarea orientării sexuale mediate sexual este posibilă pentru unii indivizi şi, în general, nu dăunează pacientului. Concluziile lor contrazic direct afirmaţiile Asociaţiei Americane de Psihologie şi pe cele ale Asociaţiei Americane de Psihiatrie, care susţin că schimbarea orientării sexuale este imposibilă, iar încercarea de a urma o asemenea alternativă va cauza probabil depresie, anxietate şi comportament autodistructiv. Descoperirile majore ale studiului sunt raportate pe larg în cartea Foşti homosexuali? Un studiu longitudinal al schimbării în orientarea sexuală mediată religios [Ex-Gays? A Longitudinal Study of Religiously Mediated Change in Sexual Orientation].

Stanton Jones este Rector şi Profesor de psihologie la Colegiul Wheaton din Wheaton, Illinois. Este membru al Asociaţiei Americane de Psihologie (APA) şi a funcţionat în Consiliul Reprezentanţilor, organismul central de conducere al APA, reprezentând departamentul Psihologia Religiei din perioada 1999-2001. A publicat multe alte articole şi cărţi profesionale sau în limbaj popular, printre care Psihoterapii moderne [Modern Psychotherapies], împreună cu Richard E. Butman.

Mark Yarhouse este Profesor de psihologie şi Director la Institutul pentru Studiul Identităţii Sexuale (www.sexualidentityinstitute.org) la Universitatea Regent din Virginia Beach, Virginia, unde predă din 1998. A scris extensiv pentru publicaţii profesionale şi este autorul mai multor cărţi, printre care Psihopatologii moderne [Modern Psychopathologies], împreună cu Richard E. Butman şi Barrett W. McRay, şi Sinteza identităţii sexuale [Sexual Identity Synthesis], împreună cu Erica S. N. Tan.

Cartea, care urmează să fie publicată la InterVarsity Press, este cel mai riguros studiu ştiinţific de acest gen de până acum şi foloseşte procedee multiple de măsurare, considerate „standarde fixe”. Ştiind că rezultatele lor vor genera controverse, Jones şi Yahouse au descris amănunţit analiza procedurilor folosite.

Studiul va stabili standardul pentru toate lucrările viitoare în domeniu şi necesită să fie citit cu seriozitate de profesioniştii ştiinţei sociale. Publicistul Bob Fryling comentează: „Într-un mediu foarte politizat, această carte este un alt «adevăr inoportun» al datelor de cercetare ştiinţifică, contrazicând prejudecăţile şi ignoranţa.” – Extras InterVarsity Press

[Dan Hitz, Ex-Gays – A Scientific Study. Copyright © Reconciliation Ministries. Tradus şi publicat cu permisiune. Articolul de faţă conţine extrase din presă publicate în septembrie 2007, cu referire la un studiu de trei ani despre efectele unor programe ca Living Waters asupra celor interesaţi să îşi schimbe orientarea sexuală.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *