de Frank Worthen
„Fost homosexual” este un termen care stârneşte întotdeauna o reacţie. Cei mai mulţi din comunitatea homosexuală cred că este o minciună totală. Ei neagă că este posibil să devii fost homosexual. Credinţa lor este că „fost homosexual” este un termen contrafăcut. Cei mai mulţi susţin punctul de vedere că orientarea homosexuală este înnăscută, că nu poate fi schimbată. Ei pun deseori semnul egal între orientarea homosexuală şi a fi stângaci sau culoarea pielii.
Alţii, care nu sunt atât de ostili, cred că foştii homosexuali sunt, pur şi simplu, prinşi într-o situaţie imaginară. Ei cred că într-o zi „fostul homosexual” se va trezi la realitate şi va realiza că este la fel de homosexual ca întotdeauna. De fiecare dată când un fost homosexual cade din nou în păcat sexual, criticii sceptici o iau ca pe o dovadă a poziţiei lor că fostul homosexual trăia într-o stare de euforie, că doar i se spălase creierul şi că, în cele din urmă, şi-a venit în fire.
Înţelegerea termenului
Care este înţelesul acestui termen, pe care mulţi îl folosesc pentru a anunţa că viaţa lor s-a schimbat? Pentru a începe să înţelegem sensul lui „fost homosexual”, îl putem corela cu procesul de sfinţire descris în 2 Corinteni 1:10: „El ne-a izbăvit şi ne izbăveşte dintr-o astfel de moarte şi avem nădejde că ne va mai izbăvi încă.”
Fostul homosexual ştie că ceva s-a întâmplat categoric în viaţa lui. Schimbarea a venit. Poate cea mai importantă schimbare este că a ajuns de acord cu Dumnezeu că homosexualitatea „greşeşte ţinta”, aceasta fiind definiţia păcatului. Atitudinile lui s-au schimbat, de asemenea, astfel încât ceea ce altădată numea „dragoste”, vede acum ca posesiune. Fostul homosexual poate fi de acord cu Pavel că a fost eliberat.
Deci există acum o nouă poziţie în Cristos, unde fostul homosexual este eliberat de păcat prin sângele răscumpărător al lui Isus pe cruce. Dumnezeu îl vede acum prin jertfa lui Isus Cristos. În acelaşi timp, schimbarea pe care o simţim este şi un proces care se desfăşoară zi după zi, chiar minut după minut.
Dar ispita?
Faptul că devii fost homosexual nu garantează că nu te vei mai poticni. Zilnic, fiecare creştin are nevoie să fie eliberat de gânduri ispititoare şi de disponibilitatea sexuală. El ştie că Isus îl va elibera din ele, deoarece Cristos a început deja procesul de schimbare în viaţa sa. Când cineva a văzut deja mâna lui Dumnezeu la lucru în viaţa sa, este mai uşor să se încreadă în Dumnezeu şi să se bazeze pe El în vremuri de necaz.
Viitorul
„Cu toate acestea, voi fi eliberat.” Fostul homosexual vede răspunsurile sale homosexuale diminuându-se şi are speranţa încrezătoare că pe viitor va fi eliberat pe deplin. Dar Biblia nu promite nicăieri că cineva va ajunge într-un punct în care nu va mai fi niciodată ispitit. De fapt, Scripturile promit tocmai contrariul: creştinul înfruntă o viaţă întreagă de încercări şi ispite.
Trebuie să ne bucurăm în încercările noastre, fiindcă ele ne conduc la maturitate. Fostul homosexual care este ispitit se bucură şi el, fiindcă L-a văzut pe Dumnezeu eliberându-l şi ştie că, de fiecare dată când Dumnezeu îi oferă o cale de ieşire din ispită, devine mai puternic în credinţa sa.
Scopul nostru
La New Hope Ministries nu încercăm să facem din homosexuali, heterosexuali. Mai degrabă încercăm să schimbăm identitatea persoanei, modul în care se vede pe sine. Nu este biblic să ne folosim păcatul din trecut ca identitate dată nouă de Dumnezeu. Îl încurajăm pe fostul homosexual să renunţe la eticheta de „homosexual” pentru viaţa lui.
Cu toate acestea, nu îi cerem să devină necinstit cu privire la lupta sa cu homosexualitatea. El este mai degrabă un creştin care are o problemă cu homosexualitatea, decât un homosexual care crede în Isus Cristos. Speranţa noastră este că cineva care se luptă cu homosexualitatea va ajunge la o poziţie de plinătate în Cristos.
Apoi, dintr-o poziţie în care este împuternicit, poate decide dacă să se căsătorească sau să rămână necăsătorit. Sperăm că fiecare în parte va evita să ia o decizie cu privire la căsătorie până va ajunge în acea poziţie a maturităţii din care va putea să trateze situaţia căsătoriei în mod potrivit, dacă Dumnezeu îl conduce la ea.
Ce vrem de fapt?
O parte importantă a procesului schimbării este „principiul credinţei”. Isus a spus în Marcu 11:24: „Orice lucru veţi cere, când vă rugaţi, să credeţi că l-aţi şi primit, şi-l veţi avea.” Încurajăm oamenii să-L primească pe Cristos în inimă cu bucurie, să aibă o minte deschisă faţă de Cristos şi să se aştepte la schimbări. Atragem atenţia că Cristos lucrează zi de zi, chiar clipă de clipă. Trebuie să fim deschişi ca să vedem ce face El. El nu ne-a părăsit niciodată, ci ne curăţă zilnic.
Dacă dorinţa inimii tale este să te căsătoreşti şi să ai o familie, mai mult ca sigur, Cristos va face să fie posibil. Am văzut întâmplându-se aceasta iar şi iar. Necredinţa este cea care prinde în capcană, descurajează şi aduce omul într-o stare lipsită de speranţă.
Necredinţa opreşte efectiv procesul schimbării şi blochează Duhul Sfânt când încearcă să ne atingă, să ne aducă mesaje importante pentru schimbarea vieţii noastre. 2 Corinteni 5:17 spune: „Căci, dacă este cineva în Cristos, este o făptură nouă. Cele vechi s-au dus: iată că toate lucrurile s-au făcut noi.”
„Fost homosexual”
De ce este termenul „fost homosexual” atât de ameninţător pentru comunitatea homosexuală? Fiindcă implică faptul că cineva rămâne homosexual prin alegere. Că un homosexual nu este obligat să continue stilul de viaţă homosexual este un mesaj neliniştitor. Este mult mai uşor să crezi că nu există o altă cale, decât să te gândeşti la exigenţele procesului schimbării.
Nimeni să nu se înşele singur, crezând că părăsirea stilului de viaţă homosexual este un lucru uşor de făcut. Este ceva extrem de dificil. Numai când renunţăm total şi spunem: „Doamne, nu pot să o fac singur”, Îi oferim lui Dumnezeu prilejul să intre şi să înceapă să ne refacă viaţa. Procesul este lent, iar homosexualul are parte din plin de lupte spirituale pe calea pe care o are de străbătut. Duşmanul nu îngăduie nimănui să iasă uşor de sub controlul său. Cu adevărat, cel care a fost homosexual trece ca printr-un foc.
Cum facem faţă noi, ca foşti homosexuali, unei asemenea etichete? Mai întâi, nu am întâlnit pe nimeni care să fie entuziasmat de etichetă. Ea este ca o cicatrice pe partea laterală şi ca amprentele pe degete. Este o identitate insuficientă şi un schimb prost pentru fosta identitate de homosexual. Din nou, aşa cum nu este justificat să ne folosim păcatele ca identitate, nu este justificat nici să ne folosim păcatul din trecut pentru a ne forma identitatea. Suntem creştini care au fost homosexuali. Poate că suntem creştini care se luptă cu homosexualitatea, dar suntem, în primul şi în primul rând, creştini. Suntem proprietatea lui Isus Cristos, nu mai suntem ai noştri.
De ce atunci eticheta de „fost homosexual”? Cărui scop îi foloseşte? Ea este martora noastră pentru puterea lui Isus Cristos, putere care ne schimbă viaţa. Este raza de speranţă care mijeşte în comunitatea homosexuală, că homosexualitatea nu este o stare finală. În ea însăşi, eticheta spune: „Există o cale de scăpare!”
Schimbarea este reală
Schimbările pe care Cristos le face în viaţa noastră sunt fapt, nu înşelătorie sau fantezie. Schimbările continuă din clipa în care Îl acceptăm pe Cristos ca Domn al vieţii noastre, până în ziua în care Îl vom vedea faţă în faţă. Nu putem aştepta niciodată perfecţiunea în această viaţă, dar avem toate motivele să ne aşteptăm la o schimbare continuă, care ne aduce şi mai aproape de imaginea lui Cristos.
Ideea că fostul homosexual pretinde că a ajuns la desăvârşire, este o înţelegere greşită a termenului. Ce înseamnă „fost homosexual”? Este afirmarea unui fapt: nu mai sunt acelaşi. Dumnezeu m-a schimbat. El mă schimbă şi, cu siguranţă, va continua să mă schimbe.
[Frank Worthen, Ex-Gay: Fact, Fraud, or Fantasy? Copyright © Frank Worthen. Tradus şi publicat cu permisiune.]