Există viaţă după închisoare

de Bob B.

La două luni după terminarea perioadei de eliberare condiţionată, am fost provocat public din cauza trecutului meu. Soţia mea şi cu mine am intrat într-o frizerie din oraşul nostru, iar proprietarul a spus: „Nu te pot servi. Legea lui Megan.” Ne-am întors şi am ieşit fără să spunem un cuvânt. Soţia mea a fost mai supărată decât mine de acel incident.

Am crezut că era doar primul din ceea ce aveau probabil să fie numeroase provocări în viaţa mea din prezent, datorită trecutului. Soţia mea vede incidentul ca pe un refuz de a-l servi pe soţul ei din cauza a ceva pentru care plătise deja şi pentru care îşi achitase datoria faţă de societate. Ca abuzator sexual, sunt nevoit să întreb dacă datoria va fi sau nu vreodată complet plătită.

Înţeleg că situaţia mea nu va fi aceeaşi cu cea pe care mulţi dintre voi, cei din spatele gratiilor, o experimentaţi. Eu am o biserică suportivă, care mi-a scris şi s-a rugat pentru mine în timp ce eram încarcerat. După eliberare, m-am alăturat bisericii şi clasei de studiu biblic pentru adulţi. Am întâlnit-o pe soţia mea în acea biserică şi împreună conducem o mică firmă de curăţătorie.

Există totuşi unele moduri în care situaţia mea şi a ta pot fi asemănătoare. Credinţa este cheia succesului. Dacă nu ai făcut-o încă, fă un angajament acum să te rogi, să te alături unui studiu biblic şi să te afli într-o biserică suportivă pentru tot restul vieţii. Fii îndrăzneţ în rugăciune. M-am rugat odată: „Doamne, sunt copilul tău,iar situaţia asta este în afara controlului meu. Am făcut tot ce pot face. Restul îţi rămâne Ţie. Este în joc reputaţia Ta. Amin.” De trei ori mi-a răspuns Dumnezeu la acest tip de rugăciune; de două ori la doar câteva minute de la rostirea rugăciunii!

Planul meu de a avea o locuinţă se destrăma în timp ce mă aflam în autobuz, întorcându-mă de la închisoare. Chiar având cu o biserică suportivă, mi-am schimbat de cinci ori adresa în primele cincizeci și trei de zile de la eliberare. Dar nu mi-am pierdut niciodată credinţa. Este mai bine să fii pregătit să dai de necaz când cauţi un loc unde să locuieşti, chiar şi dacă ai un plan pentru o locuinţă.

În ciuda faptului că am un masterat, nu am găsit mai mult decât o slujbă cu program redus. Am avut trei slujbe cu program redus de la eliberare şi patruzeci și trei de respingeri! Acum lucrez cincisprezece ore la fiecare două săptămâni la firma noastră de curăţătorie şi am grijă de aprovizionarea şi registrele firmei. Personal ţi-aş sugera să începi propria ta afacere, dar în final îţi sugerez să te încrezi în Dumnezeu pentru o slujbă.

Soţia mea şi cu mine avem cinci copii adulţi şi opt nepoţi. Îi vedem regulat pe un copil şi trei nepoţi. Cu alţi doi copii şi patru nepoţi vorbim doar la telefon. Doi copii sunt înstrăinaţi şi pe doi nepoţi nu îi vedem niciodată. Aceasta de mai bine de trei ani. Încrede-te în Dumnezeu pentru vindecarea relaţiilor din familia ta, dar realizează că vindecarea s-ar putea să nu aibă loc.

Practică Evitarea şi Schimbarea Gândurilor. Fă din aceasta o parte a vieţii tale de fiecare zi. Întră într-un program în doisprezece paşi precum Dependenţii de Sex Anonimi. Bazează-te pe programul în doisprezece paşi, fiindcă tratamentul pentru abuzatorul sexual numit de Curte va lua sfârşit după perioada de supraveghere şi te va lăsa pe cont propriu. Încrede-te în Dumnezeu şi decide că vei face tot ce este nevoie pentru a nu abuza din nou sexual. Impusurile vor veni. Dumnezeu te va ajuta.

Aproape că vreau să îţi spun să nu ieşi din închisoare dacă nu-ţi poţi controla mânia. Dacă o îngădui, chiar şi numai trăirea vieţii tale te poate înfuria. Deci învaţă să-ţi controlezi mânia. Mânia te va trimite din nou la închisoare mai repede decât orice altă emoţie. Aminteşte-ţi, Îl iubeşti pe Isus. A-L iubi înseamnă că doreşti să-L mulţumeşti, la fel cum doreşti să te mulţumeşti pe tine şi pe alţii. Mânia nu are loc în dragoste.

Economiseşte-ţi banii. Închisoarea poate fi scumpă, dar eliberarea va fi mult mai scumpă.

Mi s-a părut că a trecut o veşnicie până am ieşit din închisoare. Mi s-a părut că a trecut o veşnicie până am ieşit din perioada de supraveghere. Pentru mine fiecare zi este nouă şi prezintă atât încercări, cât şi o testare. Mă voi încrede în Dumnezeu în ceea ce priveşte rezultatele fiecărei zile. În ziua de după condamnarea mea, un voluntar în închisoare mi-a spus: „Există viaţă după închisoare.” Avea dreptate. Mă rog ca fiecare dintre voi să vă încredeți în Dumnezeu pentru a vă da viaţă după închisoare.

[Bob B., There Is Life Afer Prison. Publicat în Into the Light, November-December 2010. Copyright © 2010 Broken Yoke Ministries, Inc. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *