Este pedofilia o tulburare?

de Alan Medinger

Asociaţia Americană de Psihiatrie decide că pedofilia nu mai este o tulburare
Alan Medinger

Alan Medinger

Inevitabilul s-a produs. Încă de când Asociaţia Americană de Psihiatrie a scos homosexualitatea ca dereglare din Manualul de diagnostic şi statistică (DSM-III) în 1973, mulţi dintre noi ne-am întrebat conform cărei logici au continuat să considere ca dereglări pedofilia, exhibiţionismul, sadismul, masochismul şi alte anomalii sexuale, în următoarele revizuiri ale DSM.

Premisa care a susținut scoaterea homosexualităţii în 1973 a fost că un comportament sexual nu are un scop intrinsec sau inerent. Sexul este un impuls care caută să fie împlinit, iar obiectul împlinirii nu contează, atât timp cât nu eşti serios afectat de impulsurile tale sexuale.

Acum APA şi-a modificat semnificativ criteriile pentru diagnosticarea pedofiliei, întocmai cum a făcut cu homosexualitatea. În manualul DSM-III-R anterior, pedofilia era diagnosticată ca tulburare dacă „individul a acţionat conform impulsurilor sau este vizibil afectat de ele” (P. 285, Paragraful B din Criteriile diagnosticării, pentru 302.20, Pedofilia). În DSM-IV-R, Paragraful B din aceeaşi secţiune (p. 528) este schimbat astfel: „Fanteziile, impulsurile sexuale sau comportamentele cauzează o nefericire semnificativă din punct de vedere clinic sau o afectare negativă în domeniul social, ocupaţional sau în alte domenii importante ale funcţionării”. Simpla punere în practică a impulsurilor nu mai este un motiv pentru a considera pedofilia o dereglare. Dacă individul nu este afectat sau tulburat de ceea ce face, atunci din punctul de vedere al comunității psihiatrice are un comportament sănătos.

În DSM-IV-R au fost făcute schimbări identice în criteriile pentru diagnosticarea sadismului şi masochismului, travestirii, voyerismului şi exhibiţionismului.

Mulţi activişti homosexuali au privit scoaterea homosexualităţii din 1973 ca pe o mare victorie pentru cauza lor, ca fiind o declaraţie plină de autoritate că homosexualitatea este „normală”. Numeroși oameni au crezut asta, când au eşuat în a face deosebirea dintre ceea ce este „normal” şi ceea ce este „corect”. S-a afirmat deseori că psihiatrii din zilele noastre, în încercarea de a îndeplini rolul de judecători finali ai comportamentului omenesc, au uzurpat rolul Bisericii din epocile anterioare. După ce au declarat că nu există nimic inerent greşit în pedofilie sau în sadism, sau în exhibiţionism, poate că vom recunoaşte că a venit timpul să îi înlăturăm pe psihiatri de pe piedestalul pe care i-am urcat.

Un lucru ne dă de gândit. Declarând că pedofilia nu este o aberaţie, poate că APA face cunoscut că ea însăşi – APA – este aberantă.

[Alan Medinger, Is Pedophilia a Disorder? Copyright © Alan Medinger & Regeneration, Inc. Tradus şi publicat cu permisiune. Organizația poate fi contactată la adresa: Regeneration – Baltimore, P.O. Box 9830, Baltimore, Maryland 21284-9830, USA, telefon: (01)410.661.0284, e-mail: info@RegenerationMinistries.org; sau Regeneration – Northern Virginia, telefon: (01)703.591.HOPE(4673), e-mail: infoNoVA@RegenerationMinistries.org, site: www.regenerationministries.org. Alan Medinger este autorul cărții Growth into Manhood: Resuming the Journey. Articolul în limba engleză a fost publicat pe site-ul www.exodusglobalalliance.org.]

Citeşte mărturia lui Alan Medinger aici.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *