Dumnezeu urăşte creveţii

Se argumentează că creştinii selectează cu multă grijă din legea Vechiului Testament. De ce ar trebui să fie homosexualitatea condamnată, când creştinii nu-şi fac o problemă din purtarea îmbrăcămintei din material amestecat şi mănâncă crustacee şi porc?

Legea Vechiului Testament conţine legea rituală, socială şi morală, care sunt distincte.

Legea rituală nu este respectată pe deplin nici de evreii ortodocşi de astăzi, fiindcă nu mai există templu.

Legea socială a fost dată pentru circumstanţele în care trăiau evreii, mai întâi ca oameni ducând o viaţă nomadă, apoi ca locuitori, într-un timp în care igiena şi ştiinţa sănătăţii erau necunoscute. Dumnezeu a stabilit nişte legi foarte radicale, care erau privite de oamenii Vechiului Testament ca legea generală. Vedem acum că multe dintre acele legi erau din motive practice, pentru a menţine naţiunea mai sănătoasă decât naţiunile din jurul lor şi în ordine din punct de vedere social.

Legile sociale şi rituale au fost anulate şi considerate neimportante în scrierea Noului Testament. De exemplu, Petru, văzând animalele necurate ca bune de mâncat, şi Pavel, vorbind despre toată hrana ca fiind acum „curată”.

Singurul domeniu din Lege care a rămas şi a fost aprobat de Isus a fost legea morală. Noul Testament reia multe pasaje, pentru a recunoaşte că legile purităţii sexuale din Vechiul Testament nu s-au schimbat. În creştinism, pedepsele au devenit mai degrabă supunere faţă de har, decât aplicarea unor judecăţi punitive dure.

Dar urmărirea purităţii şi înfrânarea de la orice relaţii sexuale în afara căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie au fost întărite de Isus (Matei 19:3-7) şi învăţate de-a lungul Noului Testament de către scriitorii epistolelor.

Link către o discuţie teologică de 30 de minute, foarte profundă, a lui Robert Gagnon: Homosexuality & the Bible: www.youtube.com/watch?v=MqK9LkqAgw0

[God Hates Prawns. Copyright © Exodus Global Alliance. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *