Este pedofilia o tulburare? Continuare

de Alan Medinger

Alan Medinger

Alan Medinger

În septembrie 1994, am adus la cunoştinţă că Manualul de diagnostic şi statistică al Asociaţiei Americane de Psihiatrie (DSM-IV) a schimbat criteriile pentru definirea pedofiliei, sadismului sexual, voyerismului, exhibiţionismului, etc. ca dereglări care se pot trata numai dacă comportamentul şi dorinţele individului „cauzează o nefericire semnificativă din punct de vedere clinic sau o afectare negativă în domeniul social, ocupaţional, sau în alte domenii importante ale funcţionării”. Aceasta era în concordanţă cu ceea ce făcuse APA în încercarea de a justifica homosexualitatea în 1973, când o formulare asemănătoare a fost aplicată homosexualităţii.

Am luat această informaţie, după câte îmi amintesc, din Raportul Lambda, publicat de Peter LaBarbara. Am examinat amândoi DSM-III-R şi DSM-IV ca să verificăm dacă era adevărat.

Am fost uimit că alţii nu observaseră acest lucru. Schimbarea DSM cu privire la homosexualitate provocase o reacţie zgomotoasă, mulţi psihiatri împotrivindu-se cu furie schimbării. Schimbarea cu privire la pedofilie a părut să vină de la sine.

Câţiva oameni au început să observe schimbarea. O publicaţie din Hawaii a luat articolul nostru din Regeneration, iar articolul său a fost preluat apoi de Jurnalul Asociaţiei Americane pentru Familie. Ambele publicaţii au folosit o variantă a titlului nostru: „Pedofilia nu mai este o dereglare, decide Asociaţia de Psihiatrie”. APA a obiectat puternic. Poate că au dreptate, dar numai în sensul lui Alice în Ţara Minunilor. Din punct de vedere tehnic, pedofilia este încă o dereglare, dar au schimbat definiţia dereglării atât de radical, încât ceea ce o persoană obişnuită – şi cred că şi specialistul obişnuit – ar defini ca pedofilie nu mai este o dereglare.

Rămâne un fapt că Asociaţia Americană de Psihiatrie a afirmat că un adult poate face sex cu un copil de nouă ani şi că dacă adultul nu este deranjat de ceea ce face, atunci nu are motive să caute ajutor specializat. Poate că motivul pentru care aceasta nu a cauzat reacţia puternică pe care a provocat-o redefinirea homosexualităţii, este că oamenii care nu au legătură cu APA tind să nu prea mai ia în serios organizaţia.

[Alan Medinger, Is Pedophilia a Disorder? Follow-up. DSM-IV and Pedophilia: What Did the APA Do? Copyright © Alan Medinger & Regeneration, Inc. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *