Dependenţa emoţională

Dependenţa emoţională

de Mike Ensley

Mike Ensley

Mike Ensley

L-am întâlnit pe „Greg” la liceu, prin echipa de teatru. A venit pur şi simplu la mine într-o zi şi mi-a cerut să-l fac să râdă, aşa că am făcut-o. De atunci am fost de nedespărţit.

Era greu pentru mine să găsesc un alt tip care să aibă acelaşi simţ al umorului, acelaşi gust pentru  filme şi hobby-uri, aşa că faptul de a fi împreună era cu adevărat amuzant. Şi petreceam timp împreună – din plin. Întotdeauna îmi plăcea să petrec timp cu Greg, atât de mult încât mă gândeam la el ori de câte ori nu eram cu el. În orice mă implicam, mă gândeam la moduri de a-l implica şi pe el.

Am sfârşit prin a merge la acelaşi colegiu şi prin a urma o mulţime de cursuri împreună. Când ne-am îndepărtat de prietenii din liceu, am ajuns şi mai apropiaţi. Era un tip cu adevărat afectuos, care nu avea nicio problemă în  a mă îmbrăţişa, şi uneori chiar ne luptam împreună. Era atât de atent, sunându-mă deseori şi dându-mi mici daruri prosteşti sau mesaje.

Cu toate acestea, exista o parte deprimantă a acestei prietenii aparent satisfăcătoare. Indiferent cât de iubitor era Greg faţă de mine, întotdeauna vroiam mai mult. Chiar dacă petreceam o zi întreagă împreună, dintr-un anume motiv mă duceam acasă la sfârşitul ei cu un fel de sentiment de frustrare şi de lipsă de satisfacţie. Era foarte sociabil, şi când îl vedeam râzând cu alţi tipi eram gelos. Întotdeauna mă îngrijoram: „Dacă îi place mai mult de ei?”.

Apoi Greg şi-a făcut o prietenă şi relaţia lor a devenit repede serioasă. Acum mă durea cu adevărat ceva în interiorul meu. Întotdeauna vroia să fie singur cu ea, şi prietenia noastră a suferit. Nu puteam nicidecum suporta gândul că se sărutau, mă supăra atât de tare – o supărare rea, care mă lăsa lipsit de speranţă şi deprimat. Am înţeles că eram gelos şi pe ea.

În lumina faptului că încercam să înving luptele mele cu homosexualitatea, aceasta a fost o înţelegere incredibil de descurajatoare. Credeam că încercam să clădesc prietenii sănătoase! Credeam că aceasta însemna că mă schimbam! În schimb, „mă îndrăgostisem” de cel mai bun prieten al meu, şi mă simţeam ca un ratat.

Şi mai rău a fost sfârşitul prieteniei mele cu Greg. În cele din urmă, gelozia mea faţă de prietena lui s-a transformat în amărăciune. Prin sarcasm şi bârfă am sabotat relaţia noastră, care s-a deteriorat – rău. Când el n-a mai făcut parte din viaţa mea, m-am simţit ca şi cum aş fi pierdut un mădular într-un accident tragic. M-am simţit deprimat săptămâni întregi.

Aceasta a fost una dintre cele mai rele experienţe din viaţa mea, şi cel mai dur lucru a fost că s-a întâmplat mai mult de o dată, cu alţi oameni. Nu am aflat decât mai târziu că exista o denumire pentru aceasta. Dependenţă emoţională.

Ce este dependenţa emoţională?

Adevărul este că Greg nu era numai cel mai bun prieten al meu, cel puţin nu pentru mine. Încercam să-l fac cel mai bun prieten, frate, mentor, tată, şi sincer, chiar dumnezeul meu. În mod sigur era mai important pentru mine şi decât Dumnezeu. Dar de ce aş face eu, un creştin, un asemenea lucru?

Ei bine, probabil pentru că încă eram în cutarea tuturor acelor lucruri: un frate, un mentor, un tată, şi Dumnezeu. Acestea erau toate roluri care eram împlinite în mod neadecvat în viaţa mea. Nu erau dorinţe pervertite; erau nevoi reale, şi eram disperat în a le împlini. Dar dependenţa emoţională este ceea ce se apare când încercăm să concentrăm toate aceste nevoi într-o singură persoană. Pentru un timp, suntem în stare să credem iluzia că aceasta funcţionează, şi devenim profund ataşaţi de obiectul nevoii noastre. Dar în cele din urmă, caracterul nesănătos al acestei practici va pune stăpânire pe tine, cum a pus stăpânire pe mine.

Ai putea spune că am pus toate ouăle mele emoţionale într-un coş, prietenul meu Greg. Problema era că el nu a fost niciodată destul de mare ca să le ţină pe toate.

Mike Ensley

Mike Ensley

În timp ce din punct de vedere tehnic nu am avut niciodată o relaţie homosexuală, din punct de vedere emoţional, relaţia noastră era homosexuală. De fapt, în timp ce nu am fost niciodată atras de el din punct de vedere sexual, faptul de a fi în preajma lui declanşa deseori episoade în care îmi exprimam în comportament dorinţele, prin pornografia de pe internet sau chiar cu alţi oameni. Aceasta se întâmpla pentru că faptul de a fi în preajma lui mă făcea să fiu atât de conştient de dorinţa profundă pentru intimitate pe care o aveam.

Adevărul dureros este că relaţii ca aceasta sunt absolut păcătoase şi distructive. Sunt păcătoase mai întâi pentru că violează cea dintâi poruncă de a-L pune pe primul loc în inima noastră pe Dumnezeu şi de a nu ne închina înaintea altcuiva. Aceasta este deseori evident în felul în care ne compromitem integritatea de dragul relaţiei nesănătoase – neglijându-ne responsabilităţile, fiind egocentrici, încălcând barierele sexuale, etc.

Într-un cuvânt, este idolatrie.

Este de asemenea distructiv pentru noi. Precum cineva dependent de mâncarea nesănătoasă, încercăm să împlinim o nevoie cu ceva care nu o va împlini niciodată. În acest proces, ne lipsim de ceea ce este cu adevărat bun şi satisfăcător.

Mike Ensley, Emotional Dependency. Tradus şi publicat cu permisiune.

Clic aici pentru mărturia lui Mike Ensley!

Clic pe linkurile de mai jos!

14 versete din Biblie despre codependenţă

Codependenţa: Boala controlului

Codependenţa emoţională

Leave a Reply

%d bloggers like this: