De ce violatorii de copii sunt tratați mult mai bine în Biserică decât victimele lor

de Jimmy Hinton

Jimmy Hinton ajută bisericile să prevină abuzul sexual al copilului.

Jimmy Hinton ajută bisericile să prevină abuzul sexual al copilului.

Recent, prietenii noștri de la GRACE (Răspuns Evlavios la Abuz în Mediul Creștin) au distribuit o postare pe Facebook întrebând: „Care sunt motivele pentru care supraviețuitorii agresiunii sexuale nu se simt în siguranță pentru a le face cunoscut creștinilor mărturisitori că au fost abuzați?” Răspunsurile primite sunt cele pe care noi, la Church Protect, le auzim frecvent de la supraviețuitorii abuzului. Când ne consultăm cu bisericile auzim aceleași răspunsuri și de la liderii bisericilor. Diferența este că supraviețuitorii sunt răniți de aceste clișee, iar liderii bisericilor cred că folosindu-le îi ajută pe supraviețuitori. Mă gândesc adesea cât de ironic este că supraviețuitorii agresiunii sexuale au supraviețuit abuzului doar ca să fie obligați să supraviețuiască bisericilor. Ca și cum cineva ar veni la un spital cu răni provocate prin împușcare, doar ca să fie rușinat, mustrat, spunându-i-se să-l ierte pe cel care l-a împușcat sau fiind dat afară de medicul traumatolog. Sună ridicol, dar este exact modul în care rănile spirituale sunt tratate (greșit) în multe biserici. Pastorii sunt medici spirituali, deci de ce atâția pastori îi agresează verbal pe cei răniți și îi protejează pe cei care le-au provocat rănile? Iată câteva dintre cele mai obișnuite clișee pe care le aud supraviețuitorii abuzului de la liderii bisericilor și de la alți creștini:

Trebuie să ierți și să mergi mai departe.

Iartă și uită.

Păcatul este păcat, deci ce ți-a făcut ție abuzatorul nu este mai rău decât oricare dintre păcatele tale.

Este prea urât/nepotrivit, deci te rog să nu mai aduci asta în discuție.

Înțeleg exact cum te simți.

De ce nu ai strigat dacă nu ai vrut să se întâmple?

Dacă știai că sexul era greșit, de ce nu i-ai pus capăt?

Ce ai făcut/purtat ca să-l „ispitești” pe abuzator?

Deoarece sunt pastor, cunosc numeroasele complexități ale conducerii unei biserici și observăm în mod curent cum teologia greșită dă naștere la practici greșite. Ne consultăm cu multe biserici și voi spune că majoritatea bisericilor cu care ne consultăm simpatizează cu abuzatorul și rareori menționează victimele abuzului. Iată câteva dintre cele mai obișnuite întrebări pe care ni le pun liderii bisericilor, în ordinea frecvenței:

Cum să facem ca abuzatorul să rămână implicat în viața bisericii?

Spune-ne că tu crezi că ei (abuzatorii) se pot pocăi.

A fost cu adevărat plin de remușcare, nu crezi că a ne cere să stabilim aceste granițe este nedrept?

Cum putem face ca abuzatorul să rămână aici, iar copiii noștri să fie totuși în siguranță?

Crezi că abuzatorul a fost abuzat sexual în copilărie?

Nu este nedrept să-i punem întrebări cercetătoare despre trecutul lui?

Pe lângă întrebările (unele dintre ele retorice) pe care le primim, iată câteva dintre cele mai obișnuite afirmații pe care liderii bisericilor le fac cu privire la abuzatori:

Este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei.

Este un om tare bun și pur și simplu a fost biruit de păcat.

A făcut atâta bine și este foarte respectat de întreaga biserică și de întreaga comunitate.

Are atâte lupte în viața lui.

Îl iubim pe acest frate și vrem să îl restaurăm cu blândețe.

Ceea ce a devenit extrem de evident pentru mine este că bisericile sunt incredibil de bune la a le spune supraviețuitorilor ce trebuie să facă pentru a „fi în ordine cu Dumnezeu” și sunt chiar și mai bune la apărarea abuzatorilor, cu privire la care ele presupun că sunt deja cum trebuie față de Dumnezeu. Este îngrijorător că depunem atâtea eforturi pentru a ne asigura că abuzatorii rămân activi în viața bisericii, în timp ce victimelor lor li se spune să meargă mai departe. Când punem vina pe victimele opresiunii, în timp ce îl apărăm pe opresor, nu reușim să urâm lucrurile pe care le urăște Dumnezeu și să iubim lucrurile pe care le iubește Dumezeu. Nu există scuze pentru liderii care adoptă abordarea de mai sus.

Sunt pastor cu normă întreagă. Se întâmplă, de asemenea, să-l fi denunțat pe propriul meu tată când am aflat că avusese acte sexuale cu copii. Totuși, în loc să mă supăr doar pe liderii bisericilor, vreau să înțeleg de ce aproape întotdeauna îl apără pe violatorul de copii, nu pe copiii violați de el. Dacă înțelegem de ce, poate că vom reuși să oferim o perspectivă mai precisă despre poziția lui Dumnezeu.

Adevărata temelie a tronului lui Dumnezeu sunt dreptatea și judecata. (Psalmul 89:14) Nu putem înțelege dragostea lui Dumnezeu dacă nu înțelegem că esența temeliei lui Dumnezeu este dreptatea (a face ce este drept și corect) și judecata (a face ce se cuvine). Dacă dăm la o parte dreptatea și judecata lui Dumnezeu, dragostea devine strâmbă și încetează să fie dragoste. O vecină mi-a spus odată că prietenul ei o înșela și o lovea. Plângând, a zis: „Mă iubește.” I-am spus că de fapt nu o iubea. Când m-a întrebat cum de eram atât de sigur, i-am răspuns: „Pentru că te înșală și te lovește.” Vă supun atenției că prin însăși definiția sa, dragostea nu poate proteja un prădător, în timp ce îi ignoră sau îi ridiculizează pe cei răniți. Deci de ce atât de mulți lideri ai bisericilor fac asta? În continuare ofer câteva motive.

  1. Teologia noastră nu ne permite să credem că există o asemenea răutate, în special în biserică. De cele mai multe ori, când sunt invitat să vorbesc într-un anumit loc, mi se cere să garantez că nu voi spune ceva prea ilustrativ sau că nu voi ofensa pe nimeni. Creștinii igienizează Biblia. Dumnezeu nu o face. Citiți Judecători 19. Este ilustrativ. Foarte ilustrativ. O femeie de treabă este aruncată ca o bucată de gunoi pentru a fi violată în grup toată noaptea. Literalmente. Dimineața degetele ei erau încleștate pe pragul ușii casei din care fusese dată afară, pentru că a încercat să ajungă înapoi la siguranță pe când era violată și lovită. Abuzul a fost atât de violent, încât la un moment dat a murit. Pe când zăcea acolo lipsită de viață, stăpânul ei a adresat cadavrului ei aceste cuvinte reci: „Scoală-te.” Nu s-a mișcat, pentru că era moartă. Aceia dintre voi care ați fost în mod repetat violați, molestați și umiliți de când erați copii mici, nu vreți ca oameni ca mine să folosească vorbe „frumoase”, fiindcă ce vi s-a întâmplat nu a fost frumos. Nici cel care v-a făcut acele lucruri nu a fost drăguț. Aproape de fiecare dată când un lider al bisericii evită să-mi spună direct că în biserica lor este un prădător aud următoarea frază: „Nu vreau să cred că este în stare de așa ceva.” Sincer, eu nu vreau să cred că liderii bisericilor acceptă, protejează și adăpostesc infractori. Dar ei o fac. Nu vreau să cred că tatăl meu a molestat zeci de copii în moduri oribile, umilitoare. Dar a făcut-o. Faptul că nu vreau să cred nu face abuzul mai puțin real. Unii oameni pe care îi iubim și îi respectăm sunt capabili să facă rău în secret și intenționat celor mai nevinovate creaturi ale lui Dumnezeu pentru plăcerea lor perversă. Dacă negăm asta, nu vom reuși niciodată să auzim cererile victimelor.
  1. Liderii bisericilor preferă mărturiile scrise pe o bucată de carton, pe care le confundă adesea cu realitatea. Vă amintiți mărturiile pe carton, atât de populare cândva? Oamenii defilează pe scena bisericii ținând un carton care spune cum erau în trecut, apoi întorc cartonul, iar el spune cum sunt acum în Hristos. Totul desfășurându-se pe o muzică lină și, ce e drept, ca multora dintre voi, ochii mi se umplu de lacrimi privindu-le. Ca pastor, uneori mă las prins de ideea că discuțiile sunt rapide, ușoare și trainice. Cei mai mulți oameni care vin la biserica mea sunt un haos. Poveștile noastre nu se termină precum basmele. Sunt aproape șase ani de când am aflat că eroul copilăriei mele este un pedofil în serie. Încă am zile în care nu vreau să mă ridic din pat. Și nu am fost abuzat sexual. Mulți supraviețuitori se luptă în fiecare zi. Unii se luptă cu depresia. Alții au coșmaruri repetate. Unii iau medicație pentru anxietate severă, alții se luptă cu tulburări de alimentație. Mulți s-au gândit să se sinucidă. Realitatea tristă este că povestea voastră nu se potrivește frumos pe o bucată de carton. Pentru milioane dintre voi, cei care vă luptați în fiecare zi, cine vrea să vadă cealaltă parte a bucății voastre de carton? Numele vostru nu va fi selectat ca să scrieți o mărturie pe o bucată de carton. Ce ați putea scrie? Sfârșitul vostru efectiv nu se potrivește. Pastorii nu se simt confortabil cu povestea voastră, fiindcă o viață haotică le indică faptul că fie Hristos nu v-a transformat, fie vă împotriviți harului Său. Ceea ce este o minciună, bineînțeles, dar asta cred ei. De aceea vă spun lucruri ca: „Iartă și mergi înainte.” Sau: „Doar să ai mai multă credință și Dumnezeu te va vindeca.” Ce vor ei să spună de fapt este: „Povestea ta mă face să mă simt inconfortabil și Îl face pe Isus să pară slab.”

Și dați-vă singuri seama cine are o mărturie perfectă pe o bucată de carton. Exact… abuzatorul sexual care a petrecut timp în închisoare și care acum poate intra în pas de vals în biserică, mărturisind că a avut o epifanie în închisoare. Prădătorii le dau liderilor bisericilor exact ce nu le pot da supraviețuitorii. Ei nu au nevoie de terapie continuă. Nu recidivează în adicția de droguri. Nu este nevoie să li se spună: „Mergi mai departe.” Molestatorul sexual poate să defileze ostentativ în fața bisericii (și uneori așa se întâmplă) – iată pe cineva care a fost cândva pierdut, iar acum este găsit, ceea ce mă conduce la următorul punct.

  1. Nu mai cerem dovada pocăinței… afară doar dacă ești un supraviețuitor al abuzului. Ioan Botezatorul era clar: „Faceţi dar roade vrednice de pocăinţa voastră.” (Matei 3:8) Toți cei care afirmăm că ne-am pocăit trebuie să facem roade vrednice de pocăința noastră. Care sunt faptele care susțin cuvintele noastre? Pe un alcoolic care se pocăiește nu îl găsești într-un bar. Pe un adulter care se pocăiește nu îl găsești în casa altuia, singur cu soția respectivului. Iar un molestator de copii care se pocăiește nu sugerează că este „nedrept, necreștinește sau neiertător” să i se ceară să nu se afle la părtășia la care sunt prezenți și copii. Dar observăm, în repetate rânduri, cum creștinii cedează cererilor molestatorului care pretinde că este necreștinește să i se interzică să se afle în apropierea copiilor. Ca și cum Dumnezeu ar privi închinarea numai în compania adulților ca pe o blasfemie. Dar bisericile au întotdeauna studii biblice numai pentru adulți. Numai când le cerem violatorilor de copii să participe la studii biblice numai pentru adulți suntem dintr-odată nedrepți.

Deci dacă bisericile cedează constant cererilor molestatorului, de ce fac opusul cu victimele lui? În același timp, bisericile cedează cererilor molestatorilor și pun o povară de cereri pe umerii victimelor. Trebuie să ierți. De ce nu mergi mai departe? Nu mai aduce asta în discuție.

Cred că putem face mai bine de atât. Cred că trebuie să facem mai bine de atât. Există o sută de motive pentru care violatorii de copii sunt tratați mai bine decât victimele lor, dar totul se reduce la teologia greșită (protejarea opresorului în timp ce îl rănești pe cel oprimat), iar teologia greșită este agravată de carisma molestatorilor. Ei sunt incredibil de convingători și sunt buni la a-i face pe alții să se uite oriunde, dar nu la păcatul adevărat și la infracțiunile sexuale pe care le-au săvârșit. Atât timp cât reușesc să ne facă să nu ne mai focusăm, întunericul nu va fi niciodată expus, iar noi nu vom fi niciodată capabili să ne împotrivim Diavolului.

[Jimmy Hinton, Why Child Rapists Are Treated Far Better than Their Victims in the Church. Copyright © 2017 Jimmy Hinton. Tradus și publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *