Dacă două femei care vin la biserica noastră sunt „lipite” una de cealaltă într-o prietenie codependentă, este o situație de care ar trebui să ne ocupăm

Uneori femeile formează prietenii nesănătoase. Prieteniile pot fi unilaterale, o femeie simţindu-se aproape „persecutată” de cealaltă. Aceasta se poate întâmpla când o consilieră petrece timp cu o femeie care are mare nevoie de ajutor sau când o lideră de grup se împrieteneşte cu o altă femeie. Astfel de prietenii se pot forma între femei căsătorite sau între tinere care împart aceeaşi locuinţă. Relaţiile pot arăta aproape ca lesbianismul.

O astfel de relaţie este apropiată de lesbianism, deoarece, în cazul lesbienelor, este vorba mai adesea de conectare emoţională, decât de sexualitate fizică. În esenţă, ea este idolatră. Uneori este subtilă, atunci când numeroase fete devin în adolescenţă nişte „clone”; cele mai multe vor depăşi faza, dar pentru unele este singurul mod în care ştiu să relaţioneze.

Să încerci să desparţi două femei care au format o relaţie de dependenţă emoţională poate fi dificil şi uneori de prea puţin folos. Ele îşi găsesc speranţa, bucuria şi siguranţa una în cealaltă, deci dacă li se va spune să se despartă şi să formeze relaţii mai sănătoase vor simţi mânie, autoîndreptăţire sau teamă. Este o situaţie care necesită o intervenţie plină de răbdare şi înţelepciune.

A le învăţa pe femei ce înseamnă dragostea este, cu siguranţă, parte a Tit 2:3-5. Multe femei au avut parte de experienţe rele, poate de abuz, modele disfuncţionale în familie sau au avut la dispoziţie puţine informaţii despre relaţiile cu alte femei. Ele cresc cu modele din filme şi cu sfaturi seculare din reviste şi de la tovarăşele de aceeaşi vârstă.

Ce mare oportunitate pentru slujirea femeilor să le înveţi adevărata valoare a prieteniilor sănătoase între femei! Faptul de a prezenta, fără grabă, alte femei perechii strâns legate, poate fi de ajutor şi să câştige destulă încredere din partea lor, pentru a le arăta apoi ce se întâmplă în relaţia lor. Femeile mai în vârstă din biserică pot să joace un rol preţios şi valoros aici.

Consilierea este importantă, dar biserica şi ajutorul de a fi un părinte surogat pentru copilul zdrobit din femeia care se află într-o astfel gen de relaţie, din cauză că i-a lipsit o dezvoltare sănătoasă în viaţă, sunt şi ele importante.

[Question: If we have two women who come to our church who are “glued” to each other in a codependent friendship, is this something we should address? Copyright © Exodus Global Alliance. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *