de Haydn Sennitt
Printre întrebările pe care le primesc cel mai frecvent când vorbesc în public despre homosexualitate este: „Cum pot să-i susţin pe prietenii mei care sunt «homosexuali» sau care trăiesc cu atracţii (nedorite) faţă de persoanele de acelaşi sex, sau AAS?” Este o întrebare cu un răspuns delicat, fiindcă la fiecare prieten şi la fiecare persoană pe care o cunoşti cu atracţii faţă de persoanele de acelaşi sex sunt în joc factori diferiţi şi nu există o regulă rigidă care să se adreseze specific fiecărei situaţii în parte. Totuşi, poţi face anumite lucruri, în general vorbind, astfel încât, indiferent cu ce te vei confrunta, să fii pregătit:
1) Apelează numai la Dumnezeu pentru inspiraţie cu privire când este vorba de sex.
Începe cu Geneza 2, unde Dumnezeu a făcut sexul, şi porneşte de acolo, păstrând în minte pentru ce a fost făcut sexul. Toate celelalte texte din Biblie despre sexualitate – inclusiv interzicerile levitice şi pauline – ţine-te strâns de ele. Pentru a înţelege cum arată sexul bun în Biblie, vezi Cântarea lui Solomon, iar pentru a afla ce se întâmplă dacă încalci graniţele lui Dumnezeu pentru sex, Proverbe 5 îţi va fi de ajutor. Matei 19 oferă o perspectivă interesantă despre căsătorie şi celibat de dragul Împărăţiei lui Dumnezeu. Citeşte toate epistolele din Noul Testament, avertizările împotriva imoralităţii abundă. Orice altă referinţă la sexualitate probabil că este confirmată de standardele lumii – sau lipseşte din ele – deci fii atent ce încuviinţezi şi ce recomanzi. Sexul a fost făcut de Dumnezeul nostru, iar toate scopurile Lui pentru sex sunt arătate în Scriptură.
Aceasta te va ajuta, dar va proteja şi oamenii pe care îi păstoreşti. Să nu te ţii de Cuvântul lui Dumnezeu în ceea ce priveşte sexualitatea, când slujeşti cuiva cu atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex, îl va înşela, şi se poate foarte bine să revină şi să nu-ţi dea pace. Totuşi, folosirea Bibliei trebuie să se facă întotdeauna cu grijă. Nu vrem să fim prefăcuţi şi să le dăm oamenilor o listă cu ce să facă şi ce să nu facă: suntem aici ca să ajutăm oamenii cu atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex să-L invite pe Isus în inimă, El putând să le împlinească nevoile şi să păşească alături de ei pe calea sfinţeniei. Deci acţionează cu încredere, dar şi cu circumspecţie!
2) Instruieşte-te, din perspectivă biblică, cu privire la atracţia nedorită faţă de persoanele de acelaşi sex.
De mai bine de treizeci de ani există o mulţime de scrieri bune tema aceasta, îndeosebi din ultimii zece ani. Cărţi precum Craving for Love [Tânjind după dragoste] de Briar Whitehead, Desires in Conflict [Dorinţe în conflict] şi A Strong Delusion [O mare amăgire] de Joe Dallas şi The Bible and Homosexual Practice [Biblia şi practica homosexuală] de Robert Gagnon oferă o cunoaştere extraordinară, din perspectivă biblică. În timp ce te instruieşti, este necesar ca ochii să-ţi fie călăuziţi de Duhul: eu am citit nişte materiale care ofereau o bună cunoaştere a celor mai multe probleme ale atracţiei faţă de persoanele de acelaşi sex, dar recomandau ceva ce nu le era deloc de ajutor celor care se luptă cu homosexualitatea. Testează tot ce citeşti cu Cuvântul lui Dumnezeu, iar ceea ce este adevărat, testând înţelesul real a ceea ce preiei. (1 Ioan 4:1)
Să nu cunoşti despre atracţia faţă de persoanele de acelaşi sex din punct de vedere biblic este o eschivare şi o indolenţă din partea ta, dacă Dumnezeu te-a pus în viaţa cuiva ca să-i slujeşti. Doar să treci superficial prin aceasta (şi să treci superficial sub pretextul că aştepţi ca Duhul Sfânt să te „conducă”, fără să fie nevoie să citeşti Biblia sau măcar o carte pe acest subiect) este neiubitor şi demonstrează ce puţin s-ar putea să-ţi pese de fapt de persoana respectivă. Totuşi, dacă eşti serios, toate acestea merită efortul. Există resurse online extraordinare, de exemplu un site creştin despre biologia homosexualităţii (www.mygenes.co.nz) şi un site pentru apărarea textelor biblice despre homosexualitate (www.robgagnon.net).
3) Include-i pe cei cu atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex în cercul tău social!
Vorbeşte cu ei cum ai face-o cu oricine altcineva – chiar dacă nu vorbeşti niciodată despre sexualitate, zdrobire şi luptă – şi include-i în întâlnirile tale sociale, fără să-i tratezi ca şi cum ar fi proiecte speciale. Să nu faci glume despre homosexuali este de o importanţă critică aici, fiindcă dacă faci aşa ceva, aceasta va ucide orice interes ar avea ei pentru cunoaşterea lui Isus şi umblarea cu El. Predica pe care o transmit viaţa ta şi relaţiile tale cu credincioşii din comunitatea bisericii reprezintă adevărata putere a mărturiei tale. (Ioan 13:34-35, Psalmul 68:6)
S-ar putea ca viaţa ta să fie singura Biblie pe care o citesc oamenii; chiar dacă nu citesc niciodată Biblia, ei te privesc pe tine şi modul în care îţi trăieşti călătoria ca oaie a lui Isus. Deci include-i în călătoria ta.
Să o faci este riscant: te va face vulnerabil faţă de alţii, care îţi vor vedea slăbiciunea şi zdrobirea. Dar, de fapt, aceasta este cea mai importantă recomandare pentru tine, pentru că Duhul Sfânt foloseşte slăbiciunile noastre ca să-i păstorim pe alţii (1 Corinteni 2:1-5, Matei 5:3) şi ca să lucreze în circumstanţele noastre. Includerea celor cu atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex în viaţa ta şi în călătoria ta va avea un foarte mare impact, fiindcă izolarea ucide (Proverbe 18:1); nu este bine să-i inviţi să părăsească homosexualitatea, dacă nu au altundeva unde să meargă, fiindcă este probabil că vor cădea înapoi în homosexualitate, dacă nu au o comunitate iubitoare care să-i susţină. Un prieten şi o comunitate care iubesc cu adevărat au putere.
4) Nu-I zugrăvi în mod fals pe Isus sau pe Dumnezeu ca iubind necondiţionat, fiindcă aceasta, aşa cum a scris odată Dietrich Bonhoffer, este har ieftin şi păcătos.
Da, nu putem face nimic ca să ne merităm mântuirea, dar fără să umblăm în sfinţenie, nu-L vom vedea pe Dumnezeu. (Evrei 12:14) Harul lui Cristos este costisitor şi adesea inconfortabil şi incontrolabil: L-a costat pe Isus viaţa pământească (Romani 5:6-8) şi ne va costa şi pe noi viaţa. (Matei 10:39) El cere mult, iar a le spune oamenilor că trebuie doar să se încreadă în Dumnezeu şi să nu se îngrijoreze atât de mult cu privire la umblarea în sfinţenie, doar îi va induce în eroare şi îi va înşela, lăsându-i amari şi plini de resentimente faţă de Dumnezeu. Suntem chemaţi să umblăm într-un mod mai bun (1 Petru 1:16), nu să umblăm pe propria noastră cale, cu un cec în alb pentru păcat (Romani 6). Poate că vrem să-L prezentăm pe Isus în acest fel fiindcă suntem atât de dornici ca oamenii să se încreadă în Cristos, dar, făcând astfel, nu vom reprezenta un Isus adevărat, ci doar un sine idolatru.
Aceasta este important când păstorim oameni cu atracţie faţă de persoane de acelaşi sex, fiindcă negarea unei umblări în sfinţenie este un mod rapid de a le spune că ceea ce fac cu sexualitatea lor este lipsit de importanţă. Iar acesta este ultimul lucru pe care vrei să îl spui cuiva care caută eliberarea de homosexualitate.
5) Roagă-te pentru prietenii tăi şi întreabă-i cum le merge în viaţă, chiar dacă asta înseamnă să auzi lucruri cu care nu eşti obişnuit, ca informaţii despre iubiţi şi alte chestiuni.
Dacă îţi pasă cu adevărat de cineva, atunci îţi pasă de ceea ce se întâmplă în viaţa sa. Să întrebi ce se întâmplă – atât timp cât motivul nu este să cercetezi şi să îi aprobi păcatul – este iubitor şi plin de grijă, şi poate să vorbească mai puternic decât orice predică pe care ar auzi-o prietenii tăi despre încrederea în Isus. Ascultând, nu este nevoie să aprobi în niciun fel modul în care trăiesc, ci să vezi cum sunt şi să-i aduci înaintea lui Dumnezeu. Nu este nevoie să fii consilier ca să faci aşa ceva, ci doar un prieten iubitor, care are şi el nevoie de balsamul vindecător al dragostei lui Isus.
6) Trăieşte deschis propria-ţi zdrobire.
Toţi suntem zdrobiţi şi, în timp ce unii pot fi zdrobiţi mai adânc şi mai profund, rămâne un fapt că toţi suntem zdrobiţi, dar cei mai mulţi aleg să nu admită şi să nu simtă aceasta. Dar dacă alegi să fii deschis cu privire la îndoielile, temerile şi nesiguranţa ta faţă de prietenii tăi zdrobiţi sexual, asta le va atrage atenţia mai puternic decât orice altceva. Când vorbeşti cu cineva care are probleme cu homosexualitatea (sau cu oricine altcineva de fapt), nu mai este ceva de speriat şi îi vei fi o persoană mai agreabilă când vei fi în preajma sa. Totuşi, să te porţi ca şi cum pentru tine totul este în ordine, nu ar fi numai neadevărat, dar îi va şi îndepărta pe oameni de dorinţa de a vrea să vină la Isus şi probabil că îi va face să te venereze pe tine, în loc să-L venereze pe Isus.
7) Fii doar prieten.
Îndeosebi cu prietenii homosexuali şi cu rudele homosexuale, uneori poţi fi doar prieten. Uneori păcatul cuiva este atât de mare, iar mânia sa faţă de Dumnezeu şi oamenii Lui este atât de mare, încât, aflându-te în viaţa sa, îşi proiectează mânia şi frustrările asupra ta. Dacă tu însuţi eşti vulnerabil, aceasta poate să ducă la necazuri serioase pentru tine şi alţii de care îţi pasă. Deci uneori este nevoie să menţii graniţe ferme – precum un contact limitat – şi să fii prietenul rezervat, care ascultă ocazional şi se roagă pentru omul respectiv. Nu este nevoie să pui în scenă Marea Trimitere şi să transformi omul în ucenic doar pentru că „trebuie” – dacă nu este pregătit şi tu nu eşti pregătit, iubeşte-l doar de la distanţă. Altfel ai putea inflama problema şi ai putea produce un rezultat opus celui pe care îl doreşti de fapt.
Sper ca aceste indicii să fie de ajutor. Nu sunt uşoare şi uneori cer mult efort. Dar în acest proces vei învăţa multe despre Dumnezeu, despre tine însuţi, despre alţii şi despre viaţă, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun, corect?
Haydn (lucrător pastoral)
[Haydn Sennitt, How do I love SSA friends and family? Copyright © 2012 Haydn Sennitt. Tradus şi publicat cu permisiune. Haydn oferă îngrijire pastorală la Liberty Christian Ministries din Sydney, Australia. Este căsătorit cu o coreeană şi tatăl fericit a două fiice cu vârsta sub zece ani.]