Cum pot să ofer suport unui creştin care experimentează ispite faţă de persoanele de acelaşi sex?

de Jonathan Berry

Jonathan Berry, Director la True Freedom Trust

Jonathan Berry, Director la True Freedom Trust

Dumnezeu ne pune laolaltă într-un mod unic şi specific. Lăudat să fie Dumnezeu, deoarece fiecare dintre noi suntem făpturi aşa de minunate, făcute de Creatorul nostru perfect! (Psalmul 139:13-14) Într-o lume căzută, aceasta înseamnă desigur că experienţa pe care o are cineva cu ispitele faţă de persoanele de acelaşi sex va fi – cel puţin într-o anumită măsură – unică. Deci, inevitabil, într-o astfel de situaţie nu există o abordare unică pentru a oferi suport.

Un bun punct de plecare ar fi să-i ceri celui în cauză să-ţi relateze povestea personală. Ai grijă să dai dovadă de sensibilitate aici, deoarece nu toată lumea se simte confortabil vorbind despre sexualitatea proprie. Dar dacă se află în căutare de suport, i-ai putea cere să-ţi explice cum tind să se manifeste ispitele în cazul lui. Pentru unii, ele ar putea fi o luptă cu pornografia sau cu aplicaţiile online, sau cu site-urile de dating. Pentru alţii, ar putea fi lupta cu interdependenţa emoţională (adică dezvoltarea de legături prea intense, nesănătoase cu prieteni de acelaşi sex). Alţii ar putea să se simtă singuri şi să fie disperaţi după intimitate curată. Iar unora s-ar putea să le fie neclară învăţătura biblică despre practicarea relaţiilor între persoane de acelaşi sex, întrebându-se dacă ar fi în ordine să se afle într-o relaţie iubitoare cu cineva de acelaşi sex.

Începe deci prin a pune, cu delicateţe, întrebări şi prin a asculta cu atenţie răspunsurile. Împotriveşte-te tentaţiei de a te grăbi să răspunzi cu versete din Biblie sau de a oferi soluţii rapide care ignoră problemele de bază. Ascultarea este o abilitate mult prea neglijată în asistenţa pastorală! Când cineva îşi deschide inima faţă de tine şi îţi face cunoscut ceva din povestea proprie, opreşte-te un moment ca să-i mulţumeşti pentru onestitate. De asemenea, poate că are nevoie de o asigurare imediată că Dumnezeu îl iubeşte în continuare şi că este acceptat de Cristos, îndeosebi dacă se află prins în ciclul gândurilor păcătoase şi al comportamentului păcătos. (Romani 5:8, 15:7)

Ca şi creştini, ne maturizăm când alţi credincioşi ne spun, cu dragoste, adevărurile biblice. (Efeseni 4:15) Relatându-şi povestea, cel pe care vrei să îl ajuţi ţi-a făcut cunoscute un mod de gândire sau tipare de comportament la care poţi oferi un răspuns iubitor, dând glas adevărului biblic? Ai însă grijă aici. Este trist, dar nenumăraţi creştini care se confruntă cu ispite faţă de persoane de acelaşi sex au auzit o mulţime de adevăruri de la tovarăşii lor creştini, dar care nu au fost întotdeauna rostite cu dragoste! Deci înainte de a vorbi, roagă-te şi cere-I Domnului să te facă, prin Duhul Sfânt, un imitator al Său, ca să fii „plin de har şi de adevăr”. (Ioan 1:14) Cere şi înţelepciune (Iacov 1:5), pentru ca nu numai să spui ce este folositor, ci să-l şi întăreşti pe cel în cauză în credinţa lui.

O întrebare evidentă (dar adesea neglijată) pe care ar trebui să i-o adresezi este următoarea: „Ce pot face pentru a te susţine cel mai bine în lupta cu ispitele faţă de persoanele de acelaşi sex?”

[Jonathan Berry, How can I support a Christian who experiences same-sex temptations? Copyright © 2017 True Freedom Trust. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *