Misiunea pentru homosexuali

Petru Mihenţ

Petru Mihenţ

Precum spunea Petru Mihenţ cu ocazia seminarului Homosexualitatea: păcat sau «boală» genetică?, „Homosexualitatea este o problemă care apare şi în bisericile noastre evanghelice şi cei mai mulţi poate nu vor să o recunoască, iar dacă o recunosc, o tratează într-un fel care nu este neapărat biblic. Trebuie să informăm oamenii din bisericile noastre de pe o poziţie biblică, în adevăratul sens al cuvântului. Este o problemă veche de când lumea, homosexualitatea era prezentă şi în timpurile vechi testamentale. Vrem să sensibilizăm oamenii cu privire la aceasta. Este ceva nou pentru evanghelicii din România, care oarecum consideră că nu au neapărat o problemă sau, cel puţin când venim la biserică, ne comportăm de aşa natură încât să creadă toată lumea că nu există o problemă, dar de fapt problema există. Noi am încercat să spargem mitul că nu avem probleme şi să privim realitatea în faţă.”

Spre deosebire de ceilalţi creştini din ţara noastră, care nu neagă existenţa homosexualilor în rândurile lor, noi, evanghelicii tăgăduim existenţa homosexualilor printre noi. Ne considerăm oare mai buni decât ceilalţi şi ne vine greu să credem că am putea fi atinşi de un păcat atât de groaznic? Prea adesea privim situaţia ca pe ceva străin nouă, gândind că homosexualii se află undeva în lumea celor necredincioşi, care nu au nicio dorinţă şi niciun respect faţă de Dumnezeu, sau în alte confesiuni creştine. Iar când aflăm despre cazuri concrete în bisericile noastre, suntem uimiţi şi ne grăbim să afirmăm cu convingere că respectivii nu sunt creştini adevăraţi, ci creştini cu numele.

Oare de ce nu gândim la fel despre aceia dintre noi care sunt dependenţi de pornografie şi autosatisfacere, sunt mândri, mânioşi, mincinoşi, bârfitori, lacomi, iubitori de bani sau neascultători de părinţi? Dacă i-am exclude pe aceştia, rândurile noastre s-ar rări considerabil. De ce suntem părtinitori când este vorba de homosexuali? Ne îndoim noi oare de puterea transformatoare a lui Dumnezeu în vieţile oamenilor sau credem că ea depinde de genul de păcat în care trăiesc ei?

Avem misiuni de ajutorare pentru variate categorii de persoane: pentru copiii străzii, cupluri în criză, femei abuzate, femei care au avortat, bătrâni părăsiţi, oameni săraci, deţinuţi, dependenţi de droguri şi de alcool. Dar pentru homosexuali ce facem? Prin refuzul nostru de a ne implica într-o asemenea lucrare, confirmăm că în ţara noastră, ca şi pe plan mondial, homosexualii sunt cel mai mare grup de populaţie căruia nu i se vesteşte Evanghelia în mod deliberat.

Suntem noi oare conştienţi că mesajul respingerii pe care îl transmitem este probabil unul dintre motivele pentru care suntem siguri că nu avem homosexuali în bisericile noastre, pe când realitatea este că astfel de oameni ar putea fi acolo, dar nu ar avea încredere pentru a se destăinui şi a cere ajutor?

Noi, cei de la Contra Curentului, am ales să spunem „da” misiunii pentru homosexuali. În cei nouă ani de când lucrăm în mediul homosexual, am aflat despre existenţa a mai mult de 600 de bărbaţi din mediul evanghelic cu atracţii homosexuale, unii dintre ei adoptând un stil de viaţă homosexual. Suntem conştienţi că ei reprezintă doar o parte din numărul bărbaţilor care se confruntă cu homosexualitatea în bisericile noastre.

Conform recensământului din anul 2011, 248608 bărbaţi s-au declarat evanghelici. În lipsa unui studiu specific în România, alegând unul dintre cele mai mici procente raportate de studii, de 1% pentru homosexuali şi 1% pentru bisexuali, există posibilitatea să ajungem la un număr estimativ de 2486 de homosexuali şi 2486 de bisexuali în bisericile evanghelice. Desigur, realitatea nu poate fi probată decât de un studiu obiectiv, dar care încă nu s-a realizat în România. Credem că fiecare confesiune din România, evanghelică sau tradiţională, ar trebui să fie interesată de structura şi compoziţia sa reală, obiectivă. Este motivul pentru care propunem tuturor confesiunilor să îşi confrunte membrii cu un sondaj anonim din care să rezulte, fără ambiguităţi, preferinţele sexuale şi comportamentul sexual al enoriaşilor. „Veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi”, a spus Domnul Isus. Şi, îndrăznim noi să afirmăm, ne va face şi mai lucizi şi eficienţi, în calitate de creştini autentici.

În lucrarea cu homosexualii, mare este secerişul, dar puţini sunt lucrătorii, de aceea Îl rugăm pe Domnul secerişului să scoată lucrători la secerişul Lui. Este mare nevoie de lucrători ai Bisericii care să se implice, de oameni care să vorbească deschis în biserici despre problema homosexualităţii, astfel încât cei care se luptă cu ea să prindă curaj şi să ceară ajutor. Este nevoie de consilieri şi psihoterapeuţi creştini pentru homosexualii dornici de schimbare, de voluntari care să ofere suport emoţional, de creştini care să nu aştepte ca homosexualii să calce pragul bisericii lor, ci să fie dornici să-i întâlnească în locurile publice pe care le frecventează, pentru a le transmite mesajul Evangheliei că Dumnezeu îi poate schimba şi restaura şi pe ei. Este nevoie de creştini care să-i viziteze pe cei internaţi în secţiile HIV/SIDA, ca să aducă în acele locuri ale întunericului şi morţii, un mesaj al speranţei. Te cheamă Dumnezeu?

[Pentru răspândirea homosexualităţii şi bisexualităţii la bărbaţi, a se vedea studiile menţionate în cele trei tomuri ale lucrării Schimbare de direcţie.]

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

 1. Ionuţ says:

  O să încerc să iau legătura cu cineva din România, însă un astfel de anunț nu pot să-l fac cunoscut tuturor, este un subiect și o problemă foarte complicată și sensibilă, iar foarte mulți dintre cei care sunt în biserici nu știu să abordeze astfel de cazuri. Pe cei care se confruntă cu homosexualitatea îi tratează cu multă răceală și respingere, și mai mult de atât, îi exclud din mijlocul lor. Deci în loc să-i ajute să se reabiliteze, îi alungă și agravează situația celor în cauză. De aceea sunt foarte mulți care se confruntă cu aşa ceva, dar nu au puterea să vorbească pentru că știu ce tratament vor primi de la unii din cei care de fapt ar trebui să le fie alături și să-i ajute să se reabiliteze.

  Personal cunosc cazuri concrete de tineri care se confruntă cu așa ceva și nu de puține ori am stat de vorbă cu ei și ei sunt foarte afectați de faptul că unii slujitori din biserici sunt foarte foarte reci și duri cu ei; ar trebui de fapt să condamne păcatul și nu pe păcătos, dar ei sunt doar interesați de imaginea lor și nu de salvarea oamenilor. Din nefericire, unii se pierd din cauza „neprihăniri unor slijitori orbiți de neprihănirea lor falsă”.

  Trebuie să căutaţi oamenii care au cu adevărat chemarea lui Dumnezeu pentru a-i asculta și înțelege pe cei care se confruntă cu atâtea și atâtea slăbiciuni, slujitori gata să se sacrifice pentru salvarea păcătosului și condamnarea păcatului.

 2. Radu says:

  Am observat în mai multe articole că cei care se implică în consilierea homosexualilor sunt foarte critici la adresa bisericilor care nu o fac. Cred că exagerează; fenomenul nu este în general cunoscut, pentru că e greu să depistezi tendinţele homosexuale, datorită caracterului ascuns/camuflat al acestui păcat. Mi se pare că sunt judecaţi prea aspru (şi cu superioritate) cei care nu fac consiliere, de către cei care o fac. La fel cum simt şi că e o greşeală să îi prezinţi pe homosexuali ca pe nişte victime rănite, inclusiv de evanghelici – se exagerează aici mult. Încercaţi să menţineţi echilibrul în lucrare, prin ponderea materialelor!!

  (O simplă observaţie de cititor. Ca observator/cititor din exterior, vă spun că genul acesta incisiv de abordare face un deserviciu consilierii homosexualilor!)

  Am şi sentimentul că expunând cazuri – evident, fără identitate – cu ceva detalii, dai impresia şi că violezi secretul confesiunii… De pildă, probabil că unii vor putea identifica relativ uşor.

  Dar ideea e că, pentru a deveni credibile, informaţiile delicate trebuie desconspirate – lucru pe care nu îl poţi face FĂRĂ să afectezi imaginea celor implicaţi şi fără să le trădezi încrederea în tine.

  Ca atare, nu poţi intră în elemente specifice, de teamă să nu fie identificaţi oamenii. Şi atunci te învârti într-un cerc vicios… Nu ştiu cum e mai bine să faceţi.

  Înţeleg problema, e delicată. Dar sunt rezervat faţă de cei care abordează problema în felul ăsta. (După ce joi am făcut un anunţ la întâlnirea de tineri că vreau să cunosc şi să lucrez cu cei care au tendinţe homosexuale!!)

  Problema mare e că cei care fac consiliere au impresia că nu mai este nimeni ca ei. Aşa cum probabil simţeam şi eu când am început să mă implic în mişcarea pro-life…Vedeam femei care avortau oriunde şi eram deranjat că nu se pune un mai mare accent pe slujirea asta în biserica. Am cerut libertatea să organizez o conferinţă şi să am mai multe mesaje despre AVORT, şi am ajuns la concluzia că este deschidere pentru asta!!! Deci, să nu judecăm, victimizându-ne, pe cei care nu fac slujirea noastră, nu toţi au aceeaşi chemare!

  Mi se pare că poziţia multor consilieri care scriu articole aici este una DEFENSIVĂ. Defensiv în sensul că cineva simte tot mereu nevoia să se apere… nu că ar face paşi înapoi, sper să nu faceţi!

  E bine să mergi înainte în ceva ce e bun – chiar dacă nu e popular (cu atât mai mult!! Mergi înainte). Dar, la fel de bine e să înveţi să pleci urechea la critici din exterior, dacă ele se referă la modul/forma/formula în care să faci lucrarea – dacă ştii că aceste critici vin de la oameni sinceri şi experimentaţi.

 3. Teofil says:

  Din păcate, aveți dreptate! 🙁 Văd asta la consiliere. Unii doar anunță că se luptă cu homosexualitatea, pentru că nu au curaj să mă contacteze si să își arate identitatea, dar cazurile se înmulțesc de câteva luni. Din păcate nici nu rămân multă vreme în consiliere, ca să poată fi ajutați eficient. Dumnezeu să aibă milă și să lucreze mai mult decât suntem noi în stare prin micimea noastră, în comparație cu un asemenea fenomen. Totuși, fenomenul va lua o amploare și mai mare datorită educării sociale și a culturii care formează astfel de oameni. Dimensiunea la care se va ajunge în câțiva ani va fi imens mai mare decât anticipăm noi acum. Când realizez asta, uneori mă prinde descurajarea.

  Dumnezeu să aibă milă de toți oamenii!

  • Silviu says:

   Pe internet se poate avea o stare de vorbă cu cineva care poate să dea ajutor de consiliere…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *