Ce crede biserica ta despre căsătoria sau parteneriatele între persoane de acelaşi sex?

O întrebare care ne-a fost pusă de mai mult biserici a fost cum să răspundă unui cuplu de homosexuali sau lesbiene care vin la biserică, încep să frecventeze cu regularitate, iar apoi întreabă care este teologia bisericii despre parteneriatele/căsătoria între persoane de acelaşi sex?

Cele mai multe biserici încă sunt de acord că Dumnezeu a creat două genuri, bărbat şi femeie, şi că sexul în afara căsătoriei bărbat/femeie este în afara planului Său.

Totuşi, a afirma pur şi simplu aceasta poate părea ca o mare insultă pentru homosexuali. Deci, înainte de a răspunde la întrebare, ar fi de ajutor să descoperim dacă ambii din cuplu Îl cunosc pe Isus? Sau doar se bucură de sentimentul prezenţei lui Dumnezeu sau poate de dragostea oamenilor din biserică? Important este să încurajăm relaţia lor cu Isus.

Poate că mai întâi ar fi o idee bună să răspunzi cu strategia lui Isus, să răspunzi cu întrebări. Întreabă-i ce experienţe au avut cu alte biserici. Poate că au fost în alte biserici unde s-a pus această problemă şi au fost ostracizaţi. Sau poate că ei ştiu că unele biserici din zilele noastre au adoptat teologia pro‑homosexualitate.

Adesea unul dintre parteneri doreşte să-L găsească pe Dumnezeu sau vrea să se întoarcă la credinţă, după ce se îndepărtase de ea. Celălalt se poate să aibă o oarecare atracţie sau înclinaţie către Dumnezeu, dar nu la fel de profund. Deci oricum, cu timpul, urmarea lui Cristos poate crea conflict în relaţie.

Le-ai putea sugera să-şi găsească mai întâi identitatea în Cristos, în loc să se îngrijoreze pentru identitatea lor din prezent ca şi cuplu, şi să-I dea voie lui Dumnezeu să le arate voia Lui pentru vieţile lor.

În cele din urmă, ca în cazul oricărui alt păcat, va trebui să arăţi, cu blândeţe, că biserica afirmă aceeaşi perspectivă biblică pe care o arată Dumnezeu, care ne aduce pe noi toţi în acord cu planul Său, şi anume ca orice om să fie curat sexual. Nu înseamnă că ei trebuie să devină brusc heterosexuali şi să se căsătorească cu genul opus, ca să fie consideraţi buni creştini.

Şi heterosexualitatea este plină de mult păcat. La Exodus noi spunem că opusul homosexualităţii nu este heterosexualitatea, ci sfinţenia. Deci, pentru unii, aceasta poate însemna celibatul.

Când homosexualii aud aşa ceva, pentru ei este ca o sentinţă pe viaţă. Un motiv pentru aceasta este că ei sunt de obicei convinşi că, genetic, s-au născut homosexuali. Deci a spune că Dumnezeu îi va accepta doar într-o relaţie bărbat/femeie va însemna pentru ei că sunt condamnaţi să fie singuri tot restul vieţii. Când, de fapt, Dumnezeu poate să aibă multe moduri diferite de le face vieţile împlinite.

Unii pot să găsească satisfacţie în Dumnezeu fiind creştini celibatari, iar unii într-adevăr, se căsătoresc. Dar Dumnezeu poate să aibă un plan pentru oameni, care onorează alegerea lor de a-L urma, negându-se pe ei înşişi şi luându-şi crucea zilnic. Toţi creştinii sunt chemaţi la aceasta, într-un mod sau altul.

O soluţie pentru orice lider căruia îi este pusă întrebarea, este să amâne să răspundă pe loc şi să aştepte de la Dumnezeu unele soluţii personale pentru cei doi oameni şi să-I ceară lui Dumnezeu discernământ şi înţelepciune pentru cel mai bun rezultat. La urma urmei, şi biserica va privi, pentru a vedea cum se conturează situaţia, care poate avea potenţial pentru multă rănire şi opoziţie în cadrul bisericii.

În cele din urmă, fără îndoială, cuplul va realiza că relaţia lor este în conflict cu Cuvântul lui Dumnezeu. Este dificil de ignorat aceasta la nesfârşit. Atunci se va pune problema la cât de mult este dispus un individ să renunţe, ca să-L câştige pe Cristos.

[What does your church believe about same sex marriage or partnerships? Copyright © Exodus Global Alliance. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

One comment

 1. Gothica T-Girl says:

  dilema. persoana transgender male-to-female, casatorita legal cu o femeie biologica (cisgender), in baza faptului ca persoana trans e M in acte. Ca o conditie de schimbare a markerului de sex in acte – din M in F, statul cere persoanei trans sterilizarea (castrarea) si divortul. Efect concret: incalcarea drepturilor omului, violarea corpului persoanei si vietii intime si a dreptului la casatorie.
  dilema2: persoana trans refuza sterilizarea si divortul, si actioneaza statul in judecata pentru incalcarea drepturilor omului.

  solutie: casatoriile intre persoane de acelasi sex sa fie legale, si sterilizarea fortata a persoanelor trans sa fie abolita.
  Efect concret: tu esti fericit cu familia, ta, altii cu familia lor. Pe cine judeca dumnezeul tau nu te intereseaza pe tine. Pe tine te intereseaza sa nu fii tu judecat.

  exista instante, CEDO…
  a, nu esti de acord? evanghelizeaza, convinge oamenii sa adere la cultul tau, dar nu impui prin 3 milioane de semnaturi modificarea Constitutiei laice. Biserica nu are ce se amesteca in politica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *