Ce cauzează atracția față de persoanele de același sex?

Oamenii se nasc homosexuali sau, dacă nu se nasc homosexuali, ce factori influenţează dezvoltarea atracţiilor sexuale şi îi fac pe unii să fie atraşi de persoanele de acelaşi sex?

Aşa-numita dezbatere „natură/mediu” tinde să fie mai puţin polarizată decât în trecut şi există un consens printre experţii respectaţi în domeniu că probabil există un număr de diferiţi factori care influenţează apariţia homosexualităţii. Nu s-a dovedit, din punct de vedere ştiinţific, că oamenii se nasc homosexuali (într-adevăr, dovezile din studiile pe gemeni identici sugerează că atracţiile sexuale nu sunt determinate genetic de ADN). Există totuşi o acceptare tot mai mare a perspectivei că factori biologici, inclusiv genetici, s-ar putea prea bine să-şi aibă partea în dezvoltarea atracţiilor faţă de persoanele de acelaşi sex.

Alţi posibili factori includ influenţele datorate mediului (inclusiv creşterea, experienţele din copilărie) şi influenţele relaţionale (în cadrul familiei şi/sau în grupul tovarăşilor de aceeaşi vârstă). Unii accentuează că un factor care contribuie în mod major, este calitatea relaţiei cu părintele de acelaşi sex. Trebuie spus totuşi că o legătură cauzală nu a fost niciodată dovedită ştiinţific şi că mulţi dintre cei care au atracţie faţă de persoanele de acelaşi sex au relaţii foarte puternice şi sănătoase cu părintele de acelaşi sex.

Perspectiva noastră la True Freedom Trust este că cel mai bine este să nu fim prea dogmatici asupra acestei chestiuni şi să acceptăm că factori diferiţi pot influenţa oameni diferiţi în moduri diferite. În sens teologic, credem că atracţiile faţă de persoanele de acelaşi sex nu au fost niciodată parte a planului creator al lui Dumnezeu pentru creaţie şi sunt, prin urmare (oricare ar fi cauza sau cauzele lor), parte a naturii noastre umane căzute.

[What causes same-sex attraction? Copyright © True Freedom Trust. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *