Succes în prevenirea SIDA? Nu chiar!

Dr. Paul Cameron, Președintele Institutului pentru Cercetarea Familiei

Dr. Paul Cameron, Președintele Institutului pentru Cercetarea Familiei

Titlurile de pe prima pagină au strigat şi chiar Radioul Public Naţional s-a lăudat: chiar şi în centrul metropolei, SIDA poate fi prevenită!

Imaginaţi-vă, pentru mai puţin de 300 $ de persoană, negrii şi hispanicii din centrul metropolei pot fi „învăţaţi să folosească prezervative” şi, prin urmare, să nu ajungă la SIDA. Dacă este adevărat, este mare lucru. Dar realitatea nu se potriveşte cu retorica.

Iată care a fost planul. Separă-i pe cei care vin la clinicile BTS [boli cu transmitere sexuală, n. trad.] în grupuri mici, de la 5 la 15 persoane. Cere fiecărei persoane să participe la 7 şedinţe de 90-120 de minute, de două ori pe săptămână, despre prevenirea/reducerea riscului SIDA. La aceste şedinţe, fă ca liderii şi alţi membri ai grupului să pună presiune asupra participanţilor să se ferească, să folosească prezervative, să folosească ace curate etc. Lasă doar ca grupul de control să meargă la o şedinţă de o oră care prezintă o înregistrare video despre prevenirea SIDA. Apoi, în următorul an, evaluează participanţii la studiu în luna a treia, în luna a şasea, în luna a douăsprezecea, pentru: 1) afirmaţii autoraportate despre folosirea prezervativului în cele 90 de zile dinaintea interviului, 2) numai pentru bărbaţi, BTS, aşa cum sunt ele indicate pe diagrama lor de la clinica BTS şi 3) în a douăsprezecea lună de urmărire, testarea prevalenţei clamydiei şi gonoreei în proba de urină.

Aproximativ 1850 de persoane au fost implicate, atât în grupul experimental, cât şi în cel de control. Dacă participanţii au fost plătiţi sau nu, nu este clar, dar numărul mediu de şedinţe de „stimulare” (numite „fă sex”) pe care le-a urmat grupul experimental a fost de 5,2, iar 63% au participat la 6 sau 7 şedinţe.

Rezultatele?

La fiecare dintre cele 3 evaluări, grupul experimental a afirmat că foloseau prezervativele mai des decât grupul de control. În timp ce statistic erau semnificative, diferenţele nu erau enorme. Numărul mediu de „acte sexuale neprotejate” pretins în cea de a 12-a lună de evaluare a fost de 16,7 pentru cei din grupul de control, de 13,2 pentru cei din grupul experimental care au urmat 5 sau mai puţine şedinţe şi de 11,2 pentru cei din grupul experimental care au urmat 6 sau 7 şedinţe. Grupul experimental a pretins, de asemenea, mai puţine simptome sugestive pentru BTS.

Dacă avem încredere în ceea ce spun oamenii cu privire la aceste probleme, este un succes moderat. Măsurătorile obiective însă nu au fost o veste bună pentru investigatori.

Când este vorba de BTS, aşa cum sunt ele indexate de diagramele clinicilor BTS, nu a existat nicio diferenţă între grupul experimental şi cel de control. Aproximativ 9% din fiecare grup au contractat o BTS de-a lungul anului. Investigatorii au găsit într-adevăr că gonoreea era mai puţin comună la bărbaţii din grupul experimental (1%) decât la bărbaţii din grupul de control (2%), pe diagramele BTS. Dar testul de urină din luna a 12-a nu a găsit diferenţe semnificative statistic între grupuri, în ceea ce priveşte gonoreea sau clamydia.

Deci ceea ce avem este un studiu destul de important, care a generat rezultate slabe sau niciun rezultat. Întocmai ca studiul francez din 1991, care nu a găsit niciun efect al educaţiei publice cu privire la SIDA asupra ratelor BTS (Raportul Institutului pentru Cercetarea Familiei, iunie-septembrie 1991), acest studiu a găsit cel mult un „indiciu infim”, că un efort destul de intens într-un grup mic ar putea reduce de fapt BTS.

În timp ce autorii au argumentat că se poate avea încredere în oameni că „spun adevărul” despre felul cum utilizează prezervativul, Institutul pentru Cercetarea Familiei este sceptic. Dar dacă autorii au avut dreptate, atunci gândiţi-vă ce nu au găsit. În contrast cu o mică corelaţie raportată între participarea la mai multe şedinţe de stimulare şi utilizarea autoraportată a prezervativului, nu a existat niciun raport despre vreo corelaţie între utilizarea prezervativului autoraportată şi BTS-uri.

De ce nu? Aparent nu a existat o asemenea corelaţie. Această lipsă de rezultate face o gaură în teoria prezervativului, cu privire la prevenirea BTS. Trebuie să ne întrebăm dacă convingerea despre eficacitatea prezervativelor ţine de ştiinţă sau de credinţă.

Referinţe

NIMH. Multisite HIV prevention trial group. The NIMH multisite HIV prevention trail: reducing HIV sexual risk behavior. Science, 1998, 280, 1889-1894.

[FRR Sep 1998 – Success in Preventing AIDS? Not Really. Copyright © 1998 Family Research Institute. Tradus şi publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *