Patru sugestii adresate predicatorilor pentru abordarea temei abuzului

de Jimmy Hinton

Jimmy Hinton

Jimmy Hinton

Deoarece atât de multe biserici acoperă abuzul sau îl ignoră cu desăvârșire, este vital să fim serioși cu privire la abuz. Realitatea este că mulți, mulți oameni nu mai au încredere în biserică. Am auzit supraviețuitori jurând că niciodată nu vor mai respecta clădirea vreunei biserici. Din păcate, le-am dat motive din belșug pentru a nu o face, iar asta îmi frânge inima. Acestea fiind spuse, sunt lucruri pe care trebuie să le facem dacă vrem să devenim vreodată cu adevărat adăpost pentru cei oprimați. Iată sugestia mea și mi-ar plăcea să aud ce au alții de adăugat.

# 1: Confruntă problema fără ocolișuri!

Nouă, predicatorilor, ne-ar plăcea să fim prudenți cu privire la subiectele inconfortabile. În trecut eram atât de îngrijorat că voi ofensa pe cineva și că nu va mai reveni. Nu ofensez intenționat oamenii, dar nu mai am o astfel de teamă. Trebuie să încetăm să ne igienizăm limbajul. Efectiv am auzit predicatori spunând: „Există oameni aici care fac lucruri rele.” Serios? Trebuie să încetăm să-i menținem intenționat pe oameni în naivitate. Încă mi se cere, când vorbesc în altă parte, să nu spun nimic „ofensator”. De obicei răspunsul meu este: „Cu tot respectul, faptul că adulții violează copii este ofensator pentru mine. Dacă nu doriți să fiți ofensați de dragul lor, cum pot avea încredere în voi că-i veți proteja efectiv de violatori?”

Nu sugerez deloc să folosim detalii crude și să ne traumatizăm audiența. Dar limbajul nostru trebuie să fie direct și puternic. „Abuz” este un termen prea generic. Recunoaște că atât adulții, cât și copiii sunt violați, neglijați, bătuți și agresați verbal.

# 2: Recunoaște că știi că unii din audiență sunt abuzați în prezent!

De fiecare dată când vorbesc într-o biserică, numeroși supraviețuitori discută cu mine după aceea. Nu există excepții. Mulți supraviețuitori cu care am vorbit se simt invizibili emoțional. Se întreabă de ce nimeni din conducerea bisericii nu le-a văzut și nu le-a recunoscut niciodată durerea. Isus a spus în public: „M-a trimis… să propovăduiesc robilor de război slobozirea şi orbilor căpătarea vederii; să dau drumul celor apăsaţi şi să vestesc anul de îndurare al Domnului.” (Luca 4:18-19) Isus a citat din Isaia 61, rezumându-Și simplu misiunea. Pentru ce săracii și cei oprimați se simțeau în siguranță să-I vorbească lui Isus și nu altor lideri religioși? Fiindcă Isus a fost limpede ca cristalul că misiunea Lui era să-i elibereze. Nu S-a prefăcut că toți aveau viața aranjată, lipsită de disfuncții emoționale sau comportamentale. Dimpotrivă. În mod obișnuit, Isus îi confirma, îmbrățișa și proteja pe săraci, pe bolnavi și pe cei oprimați, în fiecare cetate unde Se ducea.

# 3: Fii gata să răspunzi acuzațiilor de abuz!

Fă-ți un plan cum să răspunzi dacă mesajul tău îi va împuternici pe supraviețuitori să vorbească. Cel mai important, fă-ți plan cum să răspunzi dacă abuzatorul este unul din liderii care îți sunt colegi. Nu pot să accentuez suficient acest punct. În zecile de biserici cu care m-am consultat, peste 80% dintre abuzatorii acuzați făceau parte dintr-o anumită formă de conducere a bisericii. Credeți pe cuvânt pe cineva care a fost nevoit să-și denunțe propriul tată, să denunți pe cineva pe care îl iubești, îl respecți și îl admiri este unul din cele mai dificile lucruri pe care va trebui să le faci vreodată. Dacă cineva din biserica ta dezvăluie că un lider al bisericii îl/o abuzează, fii pregătit să treci imediat la acțiune. Dacă este vorba de un minor, asumă-ți responsabilitatea de raportor mandatat și raportează imediat oamenilor legii. Vorbește cu părinții și acordă-le sprijin de-a lungul întregului proces. Asigură-i că nu-l vei proteja pe abuzator, indiferent cine este el.

Dacă o relație amoroasă este dezvăluită sau dacă a existat abuz spiritual, fii pregătit să acționezi pentru a proteja persoana care dezvăluie abuzul. Să îndepărtezi pe cineva de la conducere și să păstrezi tăcerea despre abuz este imoral și neetic. Fă cunoscut bisericii de ce a trebuit să fie îndepărtat respectivul. Mi se face silă de fiecare dată când aflu că un slujitor creștin a fost concediat pentru infidelitate conjugală, iar liderii bisericii mint biserica și spun că „și-a depus demisia”. Apoi omul se mută în alt oraș sau în alt stat și se reinventează. Statele Pennsylvania și Texas au legislația „Transferarea Gunoiului”, care împiedică administratorii școlilor să închidă ochii la profesorii care abuzează elevi, apoi caută să se angajeze în alt district. Noi, bisericile, trebuie să încetăm să „transferăm gunoaie”.

# 4: Vino cu un plan pentru a aduce vindecare supraviețuitorilor!

Una din criticile meritate primite de mine din partea liderilor bisericii mele este că predic mult despre oprimare, dar nu ofer suficiente soluții. Îndeosebi supraviețuitorii au nevoie să știe că vom face mai mult decât doar să predicăm despre asta. Isus nu a protejat doar. A oferit speranță. A crezut în cei oprimați și le-a admirat credința. Am început recent să lucrez cu agenții locale pentru a-i trimite pe supraviețuitori la biserica noastră. Ei au nevoie de mai mult decât predici. Au nevoie să știe că oamenii cred în ei și că există speranță și bucurie.

Dacă tot ce aud oamenii este că există nenumărați oameni răi și că bisericile continuă să perpetueze abuzul, se vor descuraja destul de repede. Oferă o soluție tangibilă problemei și transmite viziunea ta bisericii. Invită oamenii să ți se alăture în misiunea de a-i ajuta pe cei oprimați. Dar asigură-te că ai un plan clar.

Aveți alte sugestii?

[Jimmy Hinton, 4 Suggestions for preachers to broach the subject of abuse. Copyright © 2018 Jimmy Hinton. Tradus și publicat cu permisiune.]

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *